Proiectele capitalelor de județ din Regiunea Vest au intrat în prelungiri

timisoara 79

Conform Agenției de Dezvoltare Vest, până la sfârșitul anului trecut, în Regiunea Vest, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, au fost depuse 886 de proiecte cu o valoare a finanțării nerambursabile de peste 1,15 miliarde de euro.

CITEȘTE ȘI: Cine este Mihaela Triculescu, noul șef al ANAF

Toate aceste proiecte au fost procesate sau sunt în curs de procesare, pentru o parte dintre acestea fiind deja semnate contractele de finanțare.

Astfel,  până în prezent au fost semnate contracte de finanțare pentru 361 de proiecte, având o valoare a finanțării nerambursabile de 337 de milioane de euro. Alte 68 de contracte în valoare de 237 de milioane de euro sunt transmise către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice spre semnare și se estimează că vor fi semnate în primele două luni ale anului în curs. Prin proiectele depuse s-au acoperit și depășit alocările financiare pe majoritatea apelurilor de proiecte care au fost deschise.

CITEȘTE ȘI: Busu a prezentat vremea pentru prima dată în platoul Știrilor ProTV după infarct

În 2019, ADR Vest și-a propus să finalizeze activitatea de evaluare și contractare de proiecte. Obiectivul  este de a ajunge la nivelul de 200 la sută proiecte contractate la nivel de alocare regională a Regio – POR 2014-2020.

Efecte semnificative

Proiectele municipiilor reședință  de județ din Regiunea Vest, estimate la peste 250 de milioane de euro, care se așteaptă să fie depuse, urmează să producă efecte semnificative în special în zona de dezvoltare și mobilitate urbană. Chiar înainte de sfârșitul lui 2018, când multă lume aștepta să afle pentru ce proiecte va accesa fonduri Primăria Timișoara, a sosit o veste neașteptată.

Astfel, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice (MDRAP) în calitate de Autoritate de Management a Programului Operațional Regional 2014-2020, a emis ordinele de prelungire ale termenului de depunere pentru cererile de finanţare în cadrul  apelurilor de proiecte destinate municipiilor reședință de județ până la data de 29 martie 2019.

CITEȘTE ȘI: Nouă ani de închisoare pentru recidivistul care a violat o taximetristă

Au fost prelungite toate cele cinci apeluri de proiecte aferente Axei prioritare 4 –  Sprijinirea dezvoltării urbane durabile: reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă; realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului; oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale; creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă; creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă.

Alocarea în cadrul axei prioritare 4 aferentă Regiunii Vest este de 150,37 milioane de euro, cu următoarele alocări pentru fiecare municipiu reședință de județ: municipiul Arad – 43,33 milioane de euro, municipiul Deva – 26,73 milioane de euro, municipiul Reșița – 26,98 milioane de euro și municipiul Timișoara – 53,33 milioane de euro.

Discreție la Primăria Timișoara

Câte proiecte pentru accesarea fondurilor europene, în ce constau acestea și ce valoare au sunt detalii pe care municipalitatea timișoreană nu le-a oferit, deocamdată. Primarul Nicolae Robu a oferit doar câteva informații în această privință:

„Nu mai puțin de 67 de proicte pe fonduri europene, care totalizează peste 1,8 miliarde de lei, adică peste 400 de milioane de euro are Primăria Timișoara împreună cu unitățile subordonate! (…)

Iată cum stă Timișoara, în realitate, cu proiectele pe fonduri europene la data de bilanț 29.12.2018: total proiecte elaborate – 67, valoarea totală a proiectelor elaborate – 1.847.204.589 de lei, total proiecte deja depuse – 57, din care 27 deja aprobate pentru finanțare, 10 în precontractare, 16 în evaluare, patru pe lista de rezervă”.

Nicolae Robu a promis că va oferi și detalii asupra acestor proiecte după Sărbătorile de Iarnă, adică… în curând.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns