Proiect: Puteri sporite pentru serviciile secrete – angajați anchetați de procurori desemnați special, Parlamentul scos din procedura de demitere a directorului. Critici ale organizațiilor neguvernamentale

procurori

Proiect: Puteri sporite pentru serviciile secrete – angajați anchetați de procurori desemnați special, Parlamentul scos din procedura de demitere a directorului. Critici ale organizațiilor neguvernamentale

Reprezentanți ai societății civile critică proiectul de lege care oferă puteri sporite serviciilor secrete. Câteva dintre prevederile documentului care s-ar afla în dezbaterea coaliției au fost publicate de G4 Media.

16 organizații care luptă pentru drepturile omului protestează față de ceea ce numesc „planul autorităților de a acorda impunitate agenților serviciilor de securitate”. Surse politice confirmă existența proiectului de lege, însă susțin că multe dintre prevederile controversate sunt scoase din context.

Angajații SRI ar putea fi anchetați doar de procurori desemnați special, o percheziție într-un sediu al serviciului ar putea fi făcută doar cu încuviințarea președintelui țării, iar Parlamentul este scos din procedura de demitere a directorului serviciului secret.

CITEȘTE ȘI: România nu poate trece la moneda euro | Comisia Europeană a listat criteriile pe care țara noastră nu le îndeplinește

De asemenea, agenții vor putea solicita sprijin în acțiuni oricărei persoane, iar aceasta va fi obligată să păstreze secretul.

Sunt câteva dintre prevederile din proiectul de lege pentru organizarea SRI, consultat de jurnaliștii de la G4 Media.

Documentul, care ar urma să transforme SRI în Autoritate Națională în domeniul interceptării comunicațiilor, nu a fost făcut public.

Liderii politici evită să facă declarații pe această temă.

„Parlamentul a constituit o comisie specială și nu vom discuta legile siguranței naționale până nu vine întregul pachet la Parlament, cu avizele din guvern”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

Mai multe organizații neguvernamentale, printre care ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent și Centrul pentru Inovare Publică, au criticat dur proiectul într-o scrisoare intitulată „Republica Militară România”.

Semnatarii cred că, dacă o astfel de lege ar intra în vigoare, ar încălca grosolan drepturile fundamentale, conform stiri.tvr.ro.

Reprezentanții societății civile susțin că acest proiect de lege a fost precedat de mai multe acte normative care au încercat să crească gradual puterile structurilor de forță. Ar intra aici Codul Comunicațiilor, filtrarea investițiilor străine din țări din spațiului extracomunitar și proiectul de cloud guvernamental.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *