Proiect de Cooperare transfrontalieră pentru un centru rezidențial de asistență și îngrijiri paliative, la Timișoara

Proiect de Cooperare transfrontalieră pentru un centru rezidențial de asistență și îngrijiri paliative, la Timișoara

Proiect de Cooperare transfrontalieră pentru un centru rezidențial de asistență și îngrijiri paliative, la Timișoara.

Consiliul Local al Municipiului Timișoara a aprobat astăzi indicatorii tehnico-economici, pentru obiectivul de investiții „Reabilitare și extindere clădire pentru Centrul Rezidențial de Asistență Medico-Socială și Îngrijiri Paliative Specializate În Ambulatoriu”.

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara (DASTM), împreună cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara (SCMUT) și în parteneriat cu Instituția rezidențială pentru sănătate mintală „Sveti Vasilije Ostroski Cudotvorac” din Serbia lucrează la elaborarea  Proiectului  COPE – Cross Border Practices on integrated socio-medical services (Practici transfrontaliere privind serviciile socio-medicale integrate).

CITEȘTE ȘI: Piața Unirii, pregătită să primească oaspeții Timișoarei (foto)

Proiectul va fi depus în cadrul  Apelului de selecție din Programul INTERREG IPA CBC România – Serbia  2021 – 2027.

Centrele medico-sociale integrate pentru persoanele care au nevoie de îngrijiri postoperatorii sau îngrijiri medicale pentru bolnavi cronici în faza terminală reprezintă un pas important către o societate care are grijă de cei mai vulnerabili membri ai săi.

Proiectul vizează asigurarea accesului egal la îngrijirea sănătății și creșterea rezilienței sistemelor de sănătate, inclusiv asistența primară, și promovarea tranziției de la îngrijirea instituțională la îngrijirea în familie și comunitară.

Suma maximă eligibilă solicitată prin proiect este de 2.000.000 euro. Raportat la numărul persoanelor vulnerabile care au nevoie de îngrijiri medicale pentru boli cronice, paliative, recuperare post-chirurgicală, este evident că nevoia de dezvoltare a serviciilor medicale și sociale devine tot mai stringentă, mai ales în cazul persoanelor cu vulnerabilități multiple.

Centrul Rezidențial va funcționa în clădirea situată pe str. Flacăra, nr. 63, aflată în proprietatea Municipiului Timișoara și atribuită Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

În urma investiției de reabilitate și extindere a clădirii, parteneriatul între DASTM și SCMUT va asigura două categorii de servicii medicale și sociale:

– un centru rezidențial medico-social, gestionat de DASTM, care va furniza servicii pentru persoanele cu boli cronice care necesită supraveghere socio-medicală permanentă, aflate în risc de excluziune socială și care au nevoie de îngrijiri postoperatorii. Centrul rezidențial va avea o capacitate de 8 paturi / locuri, ceea ce va asigura servicii pentru un număr de aproximativ 80 beneficiari pe an;

– un ambulator de îngrijiri paliative gestionat de SCMUT, destinat persoanelor adulte care vor beneficia de servicii medicale de tip paliativ. Numărul de consultații realizate în cadrul ambulatorului de îngrijiri paliative va fi de 40 consultații pe lună, respectiv 480 consultații pe an.

Serviciile medicale și sociale furnizate vor contribui la îmbunătățirea calității vieții pacienților și a familiilor acestora, asigurând condiții civilizate pentru recuperare și îngrijire.

De asemenea, proiectul COPE va impulsiona relațiile de cooperare transfrontalieră, având la bază schimburi valoroase de experiență, între specialiști din România și Serbia care vor putea fi valorificate în implementarea și derularea proiectului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *