Programul Rabla merge strună. Vezi cât este prima de casare

rabla

Programul Rabla se bucură în continuare de un succes remarcabil, iar în momentul de faţă, deşi au trecut doar trei săptămâni de la prima sesiune de finanţări, fondurile alocate au fost consumate în proporţie de 80 la sută.

Vestea bună pentru cei care doresc să achiziţioneze un automobil nou cu o înlesnire financiară importantă este că va exista şi o a doua sesiune în acest an.

Faptul a fost anunţat de Dorin Corcheş, vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu: “Mai avem undeva la aproximativ 20 la sută din fondurile alocate în prima sesiune. Cu siguranţă va exista şi a doua sesiune, pentru că ne dorim să atingem cel puţin numărul de autoturisme noi pe care l-am avut anul trecut, respectiv 50.000.

Din cele 30.000 de vouchere pentru prima etapă a programului, mai avem aproximativ 6.000 de ecotichete, pe care cu siguranţă le vom consuma în zilele următoare”.

Persoanele fizice pot contacta producătorii

Prima de casare se menţine la 6.500 de lei, iar în plus se poate obţine, în funcţie de motor, un ecobonus de 1.000 de
lei sau chiar de 1.700 lei pentru cele hibrid.

De asemenea, se va menţine ecobonusul de 10.000 de euro pentru achiziţionarea unei maşini nepoluante, sută la sută electrice.

Conform anunţului făcut de Ministerului Mediului, persoanele fizice pot merge la producătorii validaţi, în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere pentru a-şi achiziţiona un autovehicul nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant.

De asemenea, persoanele juridice care doresc să acceseze programul pot depune dosare de acceptare la Administraţia Fondului pentru Mediu.

Până la 9.200 de lei pentru o maşină nouă

Prin programul Rabla, aflat deja la a 15-a ediţie, au fost casate peste 550.000 de autovehicule vechi, poluante, şi au fost achiziţionate peste 300.000 de maşini noi, cu emisii de noxe mult reduse.

În acest an, suma alocată deocamdată este de peste 320 de milioane de lei, pentru circa 35.000 de prime de casare, cuantumul fiecăreia însumând 6.500 de lei, care se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează cel mult 130 de grame de dioxid de Carbon (CO2) pe kilometru.

La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 de lei, care se acordă la achiziţionarea unui autovehicul
nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km, în regim de funcţionare mixt şi/sau un ecobonus de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Mai precis, dacă întrunesc ambele condiţii, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare.

Cu alte cuvinte, există posibilitatea obţinerii a 9.200 de lei pentru înlocuirea maşinii vechi cu una
nouă.

În plus, dealerii auto se întrec în oferte speciale pentru cei care accesează programul Rabla.

De asemenea, a fost lansat programul Rabla Plus, aflat acum la cea de-a patra ediţie. Programul a pornit la drum în
2016, cu numai 150 de unităţi vândute, dar în 2017 a fost reconfigurat, prin acordarea celui mai mare eco-voucher din Europa pentru astfel de maşini, în valoare de 10.000 de euro.

În 2018, prin Rabla Plus s-au acordat peste 1.400 de eco-vouchere.

Pentru anul acesta, suma alocată pentru finanţarea programului este de 93 milioane lei.

În acelaşi timp, pentru a stimula achiziţionarea vehiculelor electrice, Administraţia Fondului pentru Mediu finanţează cu 90 de milioane de lei achiziţia şi instalarea de staţii de încărcare performante în municipiile reşedinţă
de judeţ.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns