Programul pentru Mangaliţa şi Bazna a început promiţător în judeţul Timiş

mangalita

În judeţul Timiş, peste 200 de purcei din rasele Mangaliţa şi Bazna au fost solicitaţi până în momentul de faţă de diverşi crescători de suine în propriile gospodării, în cadrul unei scheme de ajutor care a debutat în acest an şi va fi aplicată până în 2020 inclusiv. Începutul programului naţional care-i încurajează pe ţărani să îngraşe şi să valorifice animale aparţinând celor două rase tradiţionale nu-i rău, dacă ne gândim şi la faptul că direcţia agricolă timişeană a bătut deja palma cu nouă furnizori de godaci Bazna şi Mangaliţa.

“Sunt aproepe 30 de crescători de porci care au solicitat deja purceii pentru îngrăşat şi avem un număr relativ mare, de peste 200 de animale cerute în cadrul programului. Până în momentul de faţă am stabilit colaborarea cu nouă furnizori care au atestate oficial cele două rase de porci, dar mai există şi fermieri care deţin Mangaliţa şi Bazna, dar fie nu şi-au înregistrat oficial rasele, fie nu doresc să şi le valorifice prin intermediul programului, pentru că au deja o clientelă”, susţine Doru Petanec, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Timiş.

Obligaţii ale furnizorilor, crescătorilor şi procesatorilor

La schema de ajutor de minimis participă, pe baze contractuale, furnizorii de purcei din rasele Bazna şi Mangalița, dar şi persoanele juridice care defășoară activități de prelucrare,
comerț cu ridicata sau cu amănuntul al cărnii și al produselor derivate. Crescătorul poate primi gratuit cel puţin doi şi maximum zece purcei înţărcaţi, fiind obligat să livreze către abatoarele autorizate – pe bază de contract – cel puţin jumătate din numărul lor şi având, în consecinţă, libertatea de a valorifica după cum crede de cuviinţă restul animalelor. Purceii pentru creștere și îngrășare sunt preluați de procesatori de la furnizori, în baza unui contract de livrare, și transportați ulterior crescătorilor de porci care îi solicită.

Ajutorul de minimis constă în numărul de purcei din rasele

Bazna și/sau Mangalița primiți cu titlu gratuit de beneficiari. Valoarea sprijinului se calculează pentru solicitantul ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulțirea numărului de animale cu 250 de lei/cap. Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să deţină o exploataţie înregistrată/autorizată sanitar-veterinar, să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică, să livreze în viu cel puţin jumătate din animale, la greutatea de minimum 130 kg/cap şi să respecte structura rației furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică.

Pentru furnizorii de porci care solicită ajutorul de minimis, condițiile de bază sunt să dețină scroafe și/sau scrofițe de reproducţie înscrise în registrul genealogic şi să furnizeze purcei înțărcați către procesator sau altă persoană juridică, la greutate minimă de 10 kg/cap, în baza unui contract de livrare. Procesatorii, la rândul lor, trebuie să îndeplinească anumite condiții: să preia purceii de la furnizori, în baza unui contract de livrare, și să îi transporte către beneficiari; să încheie contract cu fermierii, pentru creșterea și îngrășarea purceilor; să preia de la beneficiari, în vederea abatorizarii si procesării, cel puțin 50 la sută din efectivul de purcei destinat îngrășării/beneficiar, la o greutate minimă, în viu, de 130 kg/cap; să-i achite beneficiarului prețul stabilit prin contract. Pentru acest an, bugetul programului naţional se ridică la 4,6 milioane de lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *