Profesorul Emilian Popovici: „Se arată un posibil val 6 al pandemiei. Circulă o variantă rezistentă la antivirale și anticorpi”

Profesorul Emilian Popovici: „Se arată un posibil val 6 al pandemiei. Circulă o variantă rezistentă la antivirale și anticorpi”

Profesorul Emilian Popovici: „Se arată un posibil val 6 al pandemiei. Circulă o variantă rezistentă la antivirale și anticorpi”.

Un studiu al cercetătorilor japonezi relevă că subvarianta BA2 a tulpinii Omicron a SARS-CoV-2 generează variante grave de boală, fiind rezistentă la unele antivirale şi la anticorpii monoclonali, dar vaccinul în doză booster îşi menţine protecţia, a afirmat, vineri, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, profesorul timișorean Emilian Popovici.

„Un studiu din Japonia a comunicat că Omicron în subvarianta BA2 este mai transmisibilă cu 30-50% faţă de varianta BA1, ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce este extrem de îngrijorător.

CITEȘTE ȘI: Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus plafonarea RCA timp de 6 luni

De când în Danemarca această subvarianta BA2 a ajuns dominantă, spitalizările şi decesele au crescut, dar în Marea Britanie şi Africa Sud, în care subvarianta BA1 este dominantă, spitalizările şi decesele au scăzut.

Rămâne de văzut, însă semnalul de alarmă este clar. Studiul japonez este confirmat parţial de cercetători americani.

Subvarianta BA2 este rezistentă la unele antivirale, cum este Strovimab, şi, mai alarmant, este rezistentă la anticorpii monoclonali. Aceasta este detectată în cel puţin 74 de ţări şi dominant în cel puţin 11 ţări”, a spus profesorul Emilian Popovici, la conferinţa „Doi ani de pandemie COVID-19 în România”, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.

Profesorul Emilian Popovici este sceptic în ceea ce priveşte finalul pandemiei.

„Vaccinurile administrate în doză booster îşi menţin o protecţie de 74%. Vestea bună este că cei care au fost infectaţi cu subvarianta BA1 şi sunt vaccinaţi prezintă o protecţie faţă de BA2. Probabil că vor mai fi schimbări. Dar, iată că nici nu au apucat oamenii să spună prea apăsat că ne apropiem de sfârşitul valului 5, unii mai optimişti că ne apropiem de sfârşitul pandemiei şi se arată la orizont un posibil val 6. Semnalele care vin sunt de alarmă. Varianta BA2 pare a fi comparabilă cu varianta Delta. Vom vedea dacă s-a adeverit ceea ce au comunicat japonezii. A spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greşeală”, a adăugat profesorul Emilian Popovici.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Profesorul Emilian Popovici: „Se arată un posibil val 6 al pandemiei. Circulă o variantă rezistentă la antivirale și anticorpi”

  1. Ciudat este ca identificati variantele de virus la foc automat, dar vaccinul clasic nu sunteti in stare sa-l dezvoltati in trei ani de la inceperea nebuniei. Insistati pe varianta mRNA, care e apa de ploaie si distruge sistemul imunitar.

Lasă un răspuns