Ministrul Educaţiei a anunţat că cei circa 4.000 de profesori care au luat note sub 5 la examenul de titularizare nu vor mai fi primiţi ca suplinitori în acest an şcolar, o măsură ce se va aplica şi candidaţilor care au ieşit din examen după ce au văzut subiectele.
CITEȘTE ȘI: S-a stins din viață îndrăgita actriță Florina Cercel. A jucat roluri importante și pe scena Teatrului Național din Timișoara
Prin acestă decizie, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, speră că ar putea creşte calitatea predării în învăţământul preunivesitar după modelul universităţilor de top din ţară.
Datele ministerului arată că, înainte de contestaţii, rata notelor peste 7, minimum necesar pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, obţinute de candidaţii care au participat la proba scrisă este de 46,86 la sută (mai mare decât în 2018 – 47,4%). 9.072 de candidaţi (46,39%) au obţinut note peste 7, iar 19,10 la sută dintre candidaţi au luat note mai mici de 5, în timp ce alţi 3.960 de profesori au ieşit din examen.
La nivelul județului Timiș, 300 de candidați au obținut note mai mari sau egale cu 7, care permit titularizarea. 133 de dascăli sunt din categoria celor care au obținut note sub 5 și care nu vor mai fi primiți ca suplinitori. Nici cei care s-au retras din examen nu vor putea preda.
„Faţă de câţi candidaţi s-au înscris, eu cred că e bine să păstrăm exigenţa. Nu e important procentul de promovare, ci este important să trimitem în sistem profesori bine pregătiţi”, a declarat Ecaterina Andronescu.
Experţii din sistem au salutat această măsură susţinând că este una carece pe termen lung se va dovedi eficientă în a atrage oameni de calitate în sistem.
„Este prima încercare concretă, după 20 de ani, de fixare a unor «bariere de intrare» în profesie. Multe ţări au astfel de filtre. Cred că măsura de anul acesta, ca cei cu note sub 5 să nu mai intre la catedră, urmărită consecvent, poate genera un plus de calitate în anii următori şi va fi acceptată şi susţinută. Se pune presiune pe formarea iniţială şi continuă a profesorilor”, susțin experții în educație.