Profesori condamnaţi la Timişoara pentru favorizarea candidaţilor la bacalaureat

Profesori condamnaţi la Timişoara pentru favorizarea candidaţilor la bacalaureat. Potrivit magistraţilor, dascălii au fost inculpaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie, în formă continuată.

Curtea de Apel Timişoara a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa împotriva sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Reşiţa în dosarul în care, iniţial, profesorul Florin Fărcăşescu a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie, în formă continuată, iar un alt cadru didactic, Mirela Georgeta Milotin la 2 an și șase luni, cu suspendare condiționată.

Curtea a desfiinţat în parte sentinţa apelată şi, în rejudecare, l-a condamnat pe inculpatul Fărcăşescu Florin la pedeapsa principală de 3 (trei) ani închisoare pentru infracțiunea de mai sus. Totodată, instanța interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a exercita profesia de cadru didactic, pe o durată de 2 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale stabilite.

Celuilalt profesor implicat în dosar, Mirela Georgeta Milotin, instanța Curții de Apel i-a aplicat pedeapsa principală rezultantă de 3 ani de închisoare, cu suspendare, pe un termen de încercare de 4 ani. Ca pedeapsă accesorie, interzice inculpatei dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a exercita profesia de cadru didactic, începând cu data pronunţării prezentei decizii şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale rezultante.

Potrivit Codului de procedură penală instanţa a declart false şi a dispus anularea lucrărilor scrise de bacalaureat (sesiunea august – septembrie 2011) la disciplina limba şi literatura română, ale candidaţilor LuciaT. şi Marius R.. Sentința este definitivă.

Reamintim că faptele pentru care cei doi profesori au fost condamnaţi se referă la sesiunea din vara anului 2011, când Florin Fărcășescu a fost preşedintele Centrului Zonal de Evaluare de la Grupul Şcolar de Construcţii Montaj Reşiţa, și la cea din toamna aceluiași an, pe când Mirela Georgeta Milotin preşedinte la Centrul de Examen de la Liceul Traian Lalescu din Reşiţa. În sarcina kor s-a reținut că i-au favorizat pe mai mulți dintre candidaţii ce au participat la examenele de bacalaureat şi au determinat alţi funcţionari publici ce au deţinut o anumită funcţie în cadrul sesiunilor de bacalaureat să favorizeze odraslele unor persoane sus-puse.

Sursa: argument-cs.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns