Procesele în justiție durează prea mult, spun timișorenii

dosare judecator

Percepția persoanelor implicate în actul de justiție reprezintă un aspect important pentru conducerea Curții de Apel Timișoara. În fiecare an, începând din 2015, la nivelul acestei instituții a fost implementat un sistem de monitorizare a activității ei, prin participarea justițiabililor la un sondaj de opinie accesibil atât pe pagina de internet a instanței, cât și pe pagina de internet a portalului instanțelor, din cadrul secțiunii Informaţii de interes public.

Citește și: Șoc în Italia! Căpitanul Fiorentinei a murit azi-noapte, în camera de hotel

Anul trecut, 53 de persoane – reclamanți, pârâți, juriști, mandatari, părți vătămate și inculpați au participat la realizarea acestui studiu. Majoritatea justițiabililor au avut un dosar pe rolul Curții de Apel sau la o instanță din raza acesteia de activitate. Din totalul respondenților, majoritatea au apreciat sprijinul care le-a fost acordat de personalul care activează în cadrul Registraturii și al Arhivei.

În ceea ce privește activitatea profesională desfășurată de judecători în sălile de judecată, 56,8 la sută au apreciat că aceștia s-au purtat respectuos față de toată lumea, iar un procent de 50 la sută a apreciat că magistrații au permis tuturor părților implicate să își exprime opinia.

Aproape 14 la sută dintre respondenți au răspuns că judecătorii nu le-au permis să vorbească, 9,3 au afirmat că nu au înțeles ce au întrebat sau ce au spus aceștia în timpul desfășurării proceselor, iar 20 la sută au considerat că magistrații nu cunoșteau bine conținutul dosarelor. Și percepția față de grefieri a fost una bună.

Mai mult de jumătate dintre respondenți au fost de acord cu faptul că grefierii de ședință s-au comportat amabil și respectuos față de toată lumea (63,6 la sută) și au dat dovadă de profesionalism (57,8 la sută). În schimb, durata proceselor nu a fost prea bine cotată.

Deși majoritatea respondenților (34,9 la sută) s-au declarat mulțumiți de durata de timp dintre data înregistrării acțiunii și data primului termen de judecată, 14 la sută au fost de părere că aceasta este prea mare, iar 15,9 la sută au afirmat că termenele acordate cu ocazia amânărilor ședințelor de judecată sunt prea lungi.

Ca o consecință, nici soluționarea dosarelor, ca durată, nu a fost pe placul tuturor respondenților, 20,5 la sută considerând că procesele durează prea mult.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Procesele în justiție durează prea mult, spun timișorenii

Lasă un răspuns