Probleme la autostrada Lugoj – Deva (VIDEO)

autostrada 7

Lucrările pe 15 kilometri din lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva sunt aproape finalizate, această secţiune urmând să fie deschisă circulaţiei până la finele anului, spune Cătălin Homor, directorul general al CNADNR. Alte voci din domeniu ridică însă unele semne de întrebare cu privire la singura bucată nouă de autostradă care ar putea fi dată traficului anul acesta.

Cei 15 kilometri vor fi în continuarea drumului de la Lugoj, care se află acum în circulaţie, până la primul nod rutier. „Probabilitatea este de aproape 100% să dăm în circulaţie cei 15 kilometri, până la finele anului”, a subliniat Homor.

Lotul 2 din autostrada Lugoj – Deva are o lungime de 28,6 km şi construcţia sa a fost câştigată la licitaţie de către asocierea Salini (Impregilo) – Secol SpA cu o ofertă de 562 de milioane de lei, aproape 50% din cât estimase CNADNR. Salini Impregilo a lucrat şi pe autostrada Sibiu – Oraştie Lot 3, autostradă închisă la nici un an de la inaugurare după ce au apărut fisuri în asfalt şi care a fost şi demolată parţial între timp.

Pentru a nu se lovi de aceleaşi probleme ca pe lotul 3 din Sibiu-Orăştie, oficialii de la Drumuri au comandat o expertiză şi pentru lotul 2 Lugoj-Deva. ECONOMICA.NET a relatat în premieră despre concluziile acestei expertize, conform căreia calitatea unor materiale utilizate era „mediocră”. La patru luni de la aceste dezvăluiri, nu este clar dacă italienii de la Salini au luat sau nu în considerare observaţiile din expertiza contractată de CNADNR, pe care au şi contestat-o în primă fază. Unele voci din cadrul CNADNR susţin că expertiza a fost “băgată sub preş”, la presiuni guvernamentale.

Se repetă istoria de pe autostrada demolată?

După ce au acuzat fosta guvernare de inagurarea în pripă a lotului 3 din autostrada Sibiu-Orăştie, tehnocraţii par să îi calce pe urme, prin deschiderea în an electoral a jumătate din lotul 2 Lugoj-Deva. Pe lângă îndoielile legate de calitatea lucrărilor, inugurarea acestui lot pe jumătate ridică şi probleme juridice.

“Recepţia parţială a unor lucrări contravine prevederilor HG 273/1994, privind Regulamentul de recepţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii”, susţine Alin Goga, consilier juridic în cadrul CNADNR.

Pe lângă problemele de ordin tehnic şi juridic legate de inaugurarea pe jumătate a lotului 2 Lugoj-Deva, forumiştii adaugă probleme financiare. Membrii unui forum de infrastructură se întreabă dacă italienii de la Salini vor fi de acord cu predarea pe bucăţi a lotului construit de ei, până nu îşi iau toţi banii. Aceştia se mai întreabă dacă valoarea contractului atribuit acestora va fi diminuată, având în vedere că tunelele vor fi scoase separat la licitaţie.

Asociaţia Pro Infrastructură a postat recent o înregistrare video cu stadiul lucrărilor de pe lotul 2 al Autostrăzii Lugoj-Deva.

Luna aceasta, oficialii de la Drumuri au anunţat că vor reda traficului lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, care a fost închis la un an de la inauguare şi parţial demolat, hunedoaralibera.ro.

Tot anul acesta se estimează că vor fi finalizate şi lucrările la tronsonul Gilău-Nădăşelu, însă acesta nu va putea fi deschis circulaţiei decât după ce va fi finalizat şi podul care îl va lega de tronsonul Turda-Gilău, construit de Bechtel.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *