Primele probe ale bacalaureatului, contestate! Ar fi ilegale…

bacalaureat 4

Prima sesiune a examenului de bacalaureat a început luni, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (proba A), testare care se va desfăşura până astăzi.

Vădit emoţionaţi, elevii timişeni de clasa a XII-a au intrat în sălile de clasă de la ora 9, pe grupe. Cei mai mulţi dintre candidaţi ne-au declarat că subiectele pe care le-au primit nu le-au dat prea mari bătăi de cap. Proba orală de competenţe lingvistice la română constă în două exerciţii, ambele vizând anumite abilităţi de comunicare.

Primul pune accent pe aplicarea unor noţiuni teoretice pe un text la prima vedere, ficţional sau non-ficţional. Pentru acest exerciţiu, candidaţii trebuie să înveţe tipologia textelor, elementele situaţiei de comunicare (emiţător, receptor, mesaj, canal, cod, context) şi stilurile funcţionale (ştiinţific, juridic-administrativ, publicistic, beletristic şi colocvial).

Al doilea exerciţiu ţine de capacitatea de argumentare: candidaţii trebuie să îşi exprime opinia în legătură cu un subiect din textul primit.

Probele de evaluare a competenţelor, ilegale?

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, a declarat că probele orale ale bacalaureatului, care au început ieri, sunt în afara legii, întrucât, potrivit Legii educaţiei, examenul poate fi susţinut doar de absolvenţi, iar la acest moment elevii de clasa a XII – a nu pot fi consideraţi absolvenţi.

”Examenele sunt în afara legii deoarece bacalaureatul poate fi susţinut, conform Legii educaţiei, numai de către absolvenţii de liceu. Or noi, în luna februarie, nu discutăm în niciun caz de absolvenţi. Este, practic, în afara legii şi dă posibilitatea oricui să conteste aceste probe”, a afirmat Marius Nistor.

El mai spune că cele patru probe orale ale examenului de bacalaureat, deşi îi avantajează pe elevi, bulversează programul şcolar din această perioadă. ”Gândiţi-vă că, în aceeaşi zi, elevii trebuie să participe şi la competenţe şi, totodată, să îşi facă şi orele de curs.

Lucrul este valabil şi pentru cadrele didactice. De cealaltă parte, Ministerul Educaţiei invocă în anunţul privind începerea probelor orale ale bacalaureatului tocmai o prevedere din Legea educaţiei în baza căreia acestea pot fi susţinute în timpul anului şcolar:

„Probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale din cadrul examenului naţional de bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2018) sunt programate în perioada 12-22 februarie 2018 şi sunt aşteptaţi să participe cei peste 177.000 de elevi din clasele a XII-a şi a XIII-a, dar şi absolvenţi din promoţiile anterioare. Probele scrise vor avea loc din 25 iunie. E un efort formidabil”.

Ministerul Educaţiei mai invocă articolul 78 alineatul din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede că aceste evaluări pot fi organizate şi se desfăşoară la nivelul unităţii de învăţământ, în timpul anului şcolar, pe parcursul semestrului al II-lea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *