
Creştinii ortodocşi sărbătoresc Întâmpinarea Domnului, care se prăznuieşte în fiecare an pe 2 februarie, marcând 40 de zile de la naşterea lui Iisus Hristos, zi în care Mântuitorul e dus la templu de Fecioara Maria şi Dreptul Iosif pentru a fi închinat lui Dumnezeu, potrivit vechii Legi.
CITEȘTE ȘI: Căutați pentru omor, periculoși și înarmați, prinși lângă Timișoara
Popular, sărbătoarea poartă numele de Stretenie, sau Ziua Ursului, iar oamenii credeau că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, iar schimbarea vremii era asemănată cu cea a ursului numit Martin.
Astfel, pentru a-i câştiga bunăvoinţa, aceştia puneau prin locurile unde ştiau că va trece acesta diferite bucăţi de carne sau vase pline cu miere de albine. Se spunea că puterea ursului se va transfera asupra oamenilor, copiii fiind unşi, pe 2 februarie, cu grăsime de urs.
Se crede că, dacă în această zi este cald şi soare, iar ursul iese din bârlog, se sperie de umbra sa și se retrage, iarna se va mai prelungi cu şase săptămâni. Dacă e înnorat şi ursul nu îşi vede umbra, primăvara va veni mai repede.