Primăvara a sosit cu alai de trufandale

Piața Volantă Stadion din Timișoara, deschisă de 8 Martie

Piața volantă din preajma Stadionului „Dan Păltinișanu” s-a umplut deja de semnele anotimpului verde. De vreo două săptămâni, bănățenii au scos la vânzare roadele proaspete ale pământului încălzit de razele încă timide ale soarelui. Ieri, toată zona era împânzită de vânzători, dar și de cumpărători, dornici să achiziționeze legume și fructe direct de la producătorii locali. Prețurile sunt chiar mai prietenoase decât la hypermarketuri, iar marfa pare ispititoare. La loc de cinste se află verdețurile de sezon: mărar și pătrunjel la un leu legătura, salată verde cu doi, trei sau patru lei căpățâna, în funcție de mărime, ceapă verde – 1,5-2 lei/legătura, ridichi – 1,5-2 lei legătura, usturoi verde – 3 lei legătura, spanac proaspăt – 8 lei/ kg.

Se mai găsesc zarzavaturi din recolta de anul trecut (morcovi – 4 lei/kg, țelină 1,5- 3 lei bucata, păstârnac – 5 lei/kg), precum și miez de nucă – 40 lei/kg, cartofi – 3 lei/kg sau 10 lei sacul de cinci kilograme, dovleac pentru plăcintă – 5 lei/kg, mere roșii – 4-5 lei/kg. Nu lipsesc brânzeturile (20 de lei/kg de caș sau telemea proaspătă, 28 de lei/kg – cașcaval afumat) și laptele – 3 lei/kg. Dată fiind apropierea zilei de 8 Martie, la mare căutare se aflau florile și aranjamentele horticole la ghiveci. Prețul zambilelor pornea de la 8 lei, pentru o singură plantă, ajungând până la 35 de lei pentru un aranjament mai complicat.

Perspective pentru prețuri

La ora actuală, pe piața românească se semnalează scumpiri la legume, acestea fiind cu circa 24 la sută mai scumpe decât anul trecut. În topul creșterilor de prețuri se află cartofii, cu 40 la sută, în hypermarketuri aceștia ajungând și la 5 lei/kg. Având în vedere, însă, că primăvara acestui an pare să fie mai caldă decât cea foarte rece de anul trecut, este de așteptat ca prețurile să se redreseze odată cu înaintarea în timp.

Unii se gândesc deja la Sărbătorile Pascale și la prețul cărnii de miel. Cei mai mulți oieri își fac planul de afaceri în funcție de perioada sărbătorilor pascale – anul acesta, Paștele catolic va fi sărbătorit pe 21 aprilie, iar Paștele ortodox, pe 28 aprilie. Crescătorii de ovine se tem, însă, că interesul a devenit tot mai mic pentru mielul de pe masa de Paști, iar corelat și cu piedicile de la export, prețurile la ovine vor fi mai mici în 2019. Varianta moderată este că prețul mielului viu va fi de 10-12 lei/kg, dar deocamdată toate acestea sunt doar estimări.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *