Consilier al preşedintelui Iohannis: Bugetul pe 2019 nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor

cosmin marinescu

Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a declarat, vineri, că există pericolul ca banii destinaţi pensiilor să fie insuficienţi, calculele indicând faptul că sumele păentru aceste plăţi su fost subestimate în proiectul de buget pe 2019.

”În proiectul de buget pus în dezbatere publică pe 31 ianuarie cheltuielile cu pensiile din bugetul asigurărilor sociale de stat erau prevăzute la 69,3 miliarde de lei. După doar o săptămână în bugetul adoptat de guvern în 8 februarie cheltuielile cu pensiile au devenit 68,1 miliarde lei, deci cu 1,2 miliarde lei mai puţin.

Aceste prevederi au fost apoi votate în Parlament pe 15 februarie. Este deosebit de importantă clarificarea acestei situaţii care poate arăta că banii din buget nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor. Calculele ne arată cheltuieli cu pensiile subestimate cu circa 1,4 miliarde lei”, a declarat consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

El a mai spus că o estimare se poate face luând în considerare cheltuielile cu pensiile din ultimele două luni ale anului precedent.

”Atunci cheltuiala lunară a fost 5,51 miliarde lei. Luăm în considerare apoi majorarea punctului de pensie cu 15% de la 1 septembrie 2019, aşa cum guvernul a anunţat şi astfel ar rezulta un necesar de 69,5 miliarde lei. Solicităm să se clarifice aceste aspecte şi existe asigurarea că sumele destinate pensiilor vor fi incluse integral pentru întreg anul”, a adăugat consilierul prezidenţial de la Departamentul Politici Economice şi Sociale al Administraţiei Prezidenţiale, conform mediafax.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *