Primarul Timișoarei vrea să pună botniță presei libere

Știind că presa nu bate la ușă doar ca să întrebe de sănătate, primarul Timișoarei, Nicolae Robu a decis să limiteze drastic accesul reprezentanților mass-media la informațiile de interes public ce privesc activitatea instituției pe care o conduce.

Când s-a instalat în funcție, edilul a închis porțile democrației, lăsând deschisă o singură fereastră, atât cât să se poată auzi doar ceea ce domnia sa dorea să comunice. În acest mod, s-a asigurat că toate întrebările venite din partea presei se lovesc de pereții unei fortărețe. Și nu numai.

Pe cetățenii care au dorit să se înscrie în audiență la primar i-a orientat către alte departamente, a desființat întâlnirile periodice cu reprezentanții consiliilor de cartiere, iar comunicarea directă cu membrii comunității a transformat-o în discuții virtuale. Mai precis, pe Facebook.

La un moment dat, la insistențele presei, a numit totuși un purtător de cuvânt, la care, însă, se ajungea mai greu decât la papă. Astfel, jurnaliștii care doreau să-i informeze corect pe cetățeni despre cea ce se întâmplă în urbea lor erau trimiși spre alte surse.

În plus, angajaților din primărie le-a trasat instrucțiuni clare să nu să vorbească cu reprezentanții mass-media, să nu cumva să le scape vreun porumbel. Timișorenii nu trebuie să știe mai mult decât vrea să le spună cel ales să administreze, vremelnic, urbea de pe Bega şi care pare a nu înţelege că e în slujba acestora, şi nu deasupra tuturor.

În toamna anului trecut, când așa-zisul purtător de cuvânt al primăriei a ajuns inculpat într-un dosar penal, primarul a luat decizia de a renunța și la acesta, fără a mai numi, însă, un altul.

În schimb, jurnaliștii sunt invitați să se înscrie în… audiență, dacă vor să obțină o informație de interes public legată de activitatea instituției. Aceasta este recomandarea pe care o fac angajații Serviciului juridic al primăriei, neținând cont de faptul că pentru a informa corect cititorii asupra unui subiect, presa are nevoie de un răspuns în cel mult câteva ore, nu în câteva luni, când subiectul pus în discuție poate nici nu mai există.

Legislația românească stipulează clar că instituțiile publice trebuie să asigure transparența prin numirea unui purtător de cuvânt sau, în lipsa acestuia, prin intermediul conducătorilor unităților respective.

La Primăria Timișoara însă, lucrurile stau altfel: nici purtător de cuvânt nu e, nici primar care să răspundă la telefon. Fiindu-i teamă, pesemne, că presa – câinele de pază al democrației, cum e denumită – poate publica informaţii pe care el nu le controlează, Nicolae Robu a decis să ignore această prevedere, încercând să pună, astfel, botniță presei libere.

Toate acestea se petrec, din păcate, în oraşul care a declanşat Revoluţia, în care s-a murit pentru libertate, inclusiv pentru libertatea de exprimare. Poate că nu e întâmplător faptul că acelaşi primar a interzis vânzarea presei în centrul Timişoarei, chiar locul în care, în decembrie 1989, timişorenii s-au unit şi au demonstrat zile în şir, pentru a-şi câştiga libertatea.

2 Comments
sandu 13/02/2017
Corect articolul, Primaria dezinformeaza timisoarenii prin tacere.
Dottore Lae 13/02/2017
Ati uitat sa mentionati ca profesor doctor academician savant de renume mondial a intrerupt si transmiterea live a sedintelor Consiliului Local. Iar daca chiar vreti sa demonstrati cine este cu adevarat frustratul acesta cautati-l la doctorat. Lucrarea aia este mai greu de gasit decat manuscrisele originale ale evangheliilor.