Primarul, Robu(l) banilor?

robu salariu

Primarul Nicolae Robu a declarat că salariul său ar trebui să fie în jur de 5.000 de euro. O asemenea ieşire publică, în epoca populismului de azi, este sinucidere mediatică absolută.

Într-o perioadă în care dorinţa românilor este să nu câştige altul mai mult decât ei, mai ales în sectorul bugetar, a vehicula astfel de sume plătite din bani publici înseamnă a fi automat condamnat la oprobiul public, în care replica „ăstuia nu-i mai ajung banii” va fi pe mai toate buzele.

În concluzie, avem nu doar o declaraţie neinspirată, ci chiar o mişcare ce poate deveni „virală”, în sensul negativ, fireşte. De ce o fi făcut Robu o asemena declaraţie pare de neînţeles, la prima vedere, pentru că e greu de crezut că nu a anticipat efectele.

Dacă privim însă în profunzime lucrurile, salariul primarului Timişoarei, indiferent cum se numeşte acesta, este foarte mic în momentul de faţă. Nu este normal să existe sute, chiar mii de bugetari care să câştige mai mult decât primul om al oraşului, ba chiar dublu sau triplu!

Când ai pretenţii de la întâiul reprezentant al urbei, aşa cum e firesc, trebuie să îi asiguri şi o salarizare pe măsură, motivantă, nu după principiul balcanic „lasă, că are el de unde lua”. Aici e vorba de principii, nu de gargară populistă ieftină, cu care câştigi alegerile într-o comună izolată.

Un primar bun nu înseamnă automat unul care are un salariu mic. Dimpotrivă, venitul său trebuie să fie stimulativ, raportat la realizări, la inevstiţiile atrase, la proiectele derulate. În fond, această abordare face parte din gândirea liberală, pe care Robu o reprezintă şi pe care simte nevoia, din când în când, aşa cum a fost şi cu această declaraţie, să o mai invoce.

Din păcate pentru el, PNL actual pare mai degrabă fixat într-un populism banal, departe de principiile şi valorile tradiţionale şi tot mai apropiat de stânga socială.

Exemplele nu trebuie căutate prea departe, pentru că cererii lui Robu de a-i fi mărit salariul i se răspunde cu gestul altui lider liberal timişean, deputatul Marilen Pirtea, care a anunţat că renunţă la indemnizaţia de parlamentar. Pe care îl preferă lumea? Dar liberalii?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Primarul, Robu(l) banilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *