Primarul Fritz joacă “alba-neagra” cu informarea timișorenilor pe Facebook

Primarul Fritz joacă “alba-neagra” cu informarea timișorenilor pe Facebook

Primarul Fritz joacă “alba-neagra” cu informarea timișorenilor pe Facebook

Edilul Timișoarei preferă să îi țină informați pe cetățenii orașului prin intermediul Facebook, fiind deja de notorietate că evită întâlnirile în persoană cu aceștia. Chiar și la dezbaterile publice îl trimite pe viceprimarul “de serviciu”, Ruben Lațcău.

Asta pentru că pe Facebook nu riscă să se întâlnească cu oameni nemulțumiți, iar administratorii săi de cont, “gardieni ai cenzurii”, șterg comentariile negative la adresa primarului și a activității sale.

S-a consacrat, printre timișoreni, postarea lui Dominic Fritz, pe Facebook, din 22 august 2023, când a ieşit în teren să verifice gradul de mulţumire al locuitorilor de pe strada Mureş, nr. 129, din blocul proaspăt reabiliat. Alături de anunţul vizitei în cartier, primarul a ataşat şi fotografii în care apare alături de câţiva oameni zâmbitori, inducând ideea că ar fi locuitori din zonă.

Doar că, în realitate, în pozele respective apăreau actuali sau foşti angajaţi ai municipalităţii. Unul dintre cei care sunt în fotografiile postate de primar, pe reţeaua de socializare, este Sebastian Mateş, angajat al Primăriei Timişoara, la Biroul Reabilitare Clădiri Publice.

Un alt „timişorean mulţumit” de activitatea lui Dominic Fritz este Octavian Stanciu, proaspăt pensionar, care până în urmă cu câteva luni a lucrat la Biroul de Salubrizare din PMT și managerul de cartier, plătit de primărie.

postare FB Fritz 22 august cu angajatii

Vineri, 13 octombrie 2023, la câteva ore după ce publicația Opinia Timișoarei a postat articolul “Noul PUG al Timisoarei este, de fapt, ramas cu 10 ani in urma”, primarul a contrat cu o postare pe Facebook, anunțând furtunos despre căștigarea unui proces “împotriva clubului No Name”.

Facem abstracție de amănuntul că primăria nu s-a judecat cu clubul mai sus menționat, ci cu o altă entitate comercială, edilul trebuia să vină cu o contrainformație care să stârnească valuri de reacții și comentarii și să distragă atenția de la dezvăluirile din Opinia Timișoarei.

postare Fritz vineri reactie la articol Opinia Timisoarei
Același lucru s-a întâmplat și duminică, 15 octombrie. Renașterea bănățeană a dezvăluit că din tavanul proaspăt renovatului cinematograf Timiș se scurge apă pe scenă, la doar o zi de la inaugurare.

Imediat după publicare, mai exact la ora 17:32, primarul Dominic Fritz a postat un filmuleț, pe trotuarul din fața bazei de agrement No Name, în care povestea despre victoria în justiție și veșnica temă a redării către timișoreni a patrimoniului folosit “ilegal de mafia imobiliară”.

postare filmulet apoi sters de Fritz dupa articol in Renasterea banateana
Doar că, la nici 2 minute după ce a postat filmulețul, același primar s-a răzgândit bursc și l-a șters de pe contul de Facebook. Astfel, filmul acuzator a dispărut de pe rețeaua de socializare. Numai că reporterii Renașterii bănățene au reușit să găsească filmulețul de propagandă pe TikTok.

Edilul a revenit în forță luni, 16 octombrie, cu un nou filmuleț grandios, despre o investiție de 27 de milioane de euro, care nici măcar nu este a Primăriei Timișoara.

De fapt, este vorba despre viitorul Campus Dual, pentru care meritele aparțin altor actori: Universitatea Politehnica, Universitatea de Vest, Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I Timișoara, Inspectoratul Școlar, 7 licee, 16 companii și 3 asociații ale mediului de afaceri. În euforia de a etala diverse noi victorii, postarea conține și greșeli, pentru că, nu-i aşa, graba strică treaba…

postare FB Fritz cu greseli 16 oct 2023 1

Cert este că, deși există cutume și reguli privind comunicarea instituțională, prevăzute chiar și în Codul Administrativ, primarul Dominic Fritz informează și dezinformează populația, după bunul plac, de pe contul de Facebook, unde are nu mai puțin de 139 000 de urmăritori.

Iar în România, Facebook este considerat spațiu public, așa cum a decis Înalta Curte de Casație și Justiție , încă din anul 2014.

Ca o consecință a stabilirii faptului că Facebook este un spațiu public, postările pot atrage răspunderea delictuală, contravențională și chiar penală, în funcție de gravitatea faptei. Mai ales atunci când dezinformezi cu intenție, postând ceva și apoi ștergând sau alterând conținutul inițial.

Sursa foto principală: Facebook/Diminic Fritz


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Primarul Fritz joacă “alba-neagra” cu informarea timișorenilor pe Facebook

    1. O să votez AUR când mă hotărăsc să plec definitiv din țară, să vă las pe voi, „deștepții”, cu partidul vostru de inculți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *