Primarii timişeni îşi spun păsurile

primari 2

Comitetul de reprezentare și comunicare al Grupului de Reformă și Administrație Locală – GRAL Timiș s-a întâlnit pentru a discuta problemele legate de construcția bugetelor din acest an.

Principala nemulțumire a primarilor este legată de întârzierea cu care sunt nevoiți să adopte bugetele locale care frânează investițiile publice locale, dar și de cheltuielile suplimentare induse de ultimele modificări legislative.

CITEȘTE ȘI: Pedepse ridicole pentru cei șapte tineri care au ademenit şi au batjocorit o fată de 14 ani într-un cimitir din vestul țării

O problemă la fel de mare este și modul în care guvernul a transferat o serie de cheltuieli către administrațiile locale fără să asigure și surse de finanțare pentru acestea. Salariile asistenților sociali au fost trecute în sarcina primăriilor din județ, iar în multe cazuri același lucru s-a întâmplat și cu cheltuielile salariale pentru birourile de evidență a persoanelor.

Primăriile vor fi acum nevoite să găsească fonduri de la alte capitole bugetare pentru a asigura plata acestor salarii.

Un alt punct care a stârnit nemulțumirea primarilor este OUG 114, care prevede creșterea salariilor în construcții.

Practic, toate firmele de construcții care au contracte cu primăriile vor cere creșteri ale sumelor din contracte pentru a acoperi majorările salariale dictate de guvern.

„În fiecare an ne lovim de aceleași probleme în alcătuirea bugetelor, dar și mai grav este că de fiecare dată apar probleme noi și parcă tot mai mari.

CITEȘTE ȘI: Aerodromul Cioca, în blocaj

Toate acestea sunt posibile deoarece la nivel național și județean bugetele se fac fără a se ține cont de câteva criterii obiective. Totul este la mâna câtorva oameni care taie și spânzură în administrație.

Primarii din GRAL cer conducerii CJT, în prima fază, să organizeze consultări reale la alcătuirea bugetului.

Este foarte important ca la nivel de județ să existe o serie de criterii clare și transparente după care să se construiască bugetul județean ca să nu mai fim în situația de a depinde de preferințele sau simpatiile unui președinte de consiliu județean, indiferent din ce partid face parte acesta”, este comunciatul remis de primarii din Comitetul de reprezentare și coordonare.

Primarii din GRAL au decis să accepte invitația de a se întâlni duminică cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru a-i transmite problemele pe care le-au întâlnit în alcătuirea bugetelor.

În cadrul întâlnirii, primarii mai doresc să aducă în discuție problemele generate de adoptarea Codului Administrativ și al celui al Finanțelor Publice, precum și alte aspecte administrative cu care se confruntă în activitatea lor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *