Primarii din Timișoara, Lugoj, Arad, Oradea și alții se plâng de legea bugetului

primari 4

Asociația Municipiilor din România (AMR) a solicitat o întâlnire de urgență cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul finațelor Eugen Teodorovici pentru discuții pe tema Legii bugetului de stat pe anul 2019.

CITEȘTE ȘI: Coșmar pentru un tânăr student după ce a apelat la o prostituată de lux

„În semestrul II din anul 2018 , dar și în luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluții privind finanțarea administrației publice locale în anul 2019, conform Programului de guvernare 2018-2020, dar și promisiunilor anterioare ale guvernului.

CITEȘTE ȘI: Un fost consilier județean și secretar de stat a murit la 37 de ani, într-un spital din Timișoara

Este pentru prima oară în istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcționarea administrației publice locale, sunt refuzate, astfel încât la nici una din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală.

CITEȘTE ȘI: Poliţia îl caută de două zile pe şoferul fugar care l-a ucis pe Florin, un tânăr de 22 de ani

Ne aflăm acum la sfârșitul lunii ianuarie 2019, fără să avem în dezbatere publică un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, deși aflăm din presă că guvernul va adopta acest proiect până joi, 31 ianuarie a.c.

Tot din surse neoficiale sunt și speculațiile referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019: 20 la sută la bugetul local al judeţului; 45-50 la sută la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, față de procentul de 60 la sută solicitat de structurile asociative; 30-35 la sută pentru echilibrarea bugetelor locale, față de procentul de 20 la sută solicitat.

Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în nici un caz celor solicitate de reprezentanții administrației publice locale, considerăm, stimată doamnă prim-ministru, că structurile asociative ale administrației publice locale ar trebui să primească informațiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă și că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al guvernului, atunci când în discuție sunt finanțele publice locale”, se arată în mesajul trimis reprezentanților guvernului de AMR.

Anul trecut, primăriile de municipii au pierdut sume serioase din bugetele locale, după ce guvernul a modificat cotele de venituri ce le reveneau din impozite. Scrisoarea către autorități este semnată de 31 de primari de municipii din toate zonele țării, printre aceștia aflându-se Nicolae Robu (Timișoara), Francisc Boldea (Lugoj), Gheorghe Falcă (Arad), Emil Boc (Cluj-Napoca) și Ilie Bolojan (Oradea).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Primarii din Timișoara, Lugoj, Arad, Oradea și alții se plâng de legea bugetului

  1. Ca o selecție transpartinică a primarilor iubitori de panseluțe/mușcate, Robu + Boldea, PNL + PSD, același clan…
    Băieții ăștia, plini de păcuchi istorici prin plete, se vaietă în consens total… nu le mai ajung banii pentru plata salariilor acoliților, angajați în primăriile personale. Au dus salariile la maximul prevăzut de legea aia aberantă, 153/2017, și-au angajat toate odraslele și pilele, pe bani grași… Acum, adică de anul trecut, majoritatea primăriilor din țară consumă cea mai mare parte a sumelor încasate pentru salarizarea propriilor angajați, nu pentru plătitorii de taxe și impozite.
    De aici e toată „supărarea” asta… Nu mai au bani și pentru borduri și panseluțe – și vine electorala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *