Primarii de lângă Timişoara vor alerga după… iepuri!

Este lege! Persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate nu vor mai putea candida la alegeri

Alegerile locale din 2020 se conturează a se desfăşura într-o conjunctură oarecum diferită faţă de precedentele scrutine.

Lăsând la o parte posibilitatea de a exista două tururi de scrutin, care îi va dezavantaja pe primarii în funcţie, schimbările demografice generează noi abordări, cele mai vizate fiind comunele limitrofe Timişoarei.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV! Funcționara cu apartament în Tenerife a mai distrus ceva ce mergea bine

Se ştie bine că în mare parte dintre acestea populaţia a cresut enorm, chiar şi de două-trei ori faţă de anii precedenţi.

Majoritatea celor care au ales să se stabilească în aceste localităţi sunt persoane tinere, cu un grad de şcolarizare peste mediu şi care lucrează în companii multinaţionale.

Dacă e să privim din punct de vedere electoral, se poate uşor observa că noii locuitori ai comunelor periurbane se identifică, în mare parte, cu adversarii declaraţi ai PSD, fiind mai apropiaţi de USR şi România 100 a lui Dacian Cioloş.

CITEȘTE ȘI: Salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie

Până acum, acest gen de alegători nu erau prea mult luaţi în serios, întrucât cea mai mare parte a lor nu se prezentau la vot.

De data asta, însă, judecând după mobilizarea care se face în ultimii doi ani, este de aşteptat ca şi corporatiştii să se prezinte la urne, ceea ce ar putea răsturna calculele făcute îndeosebi în comunele din apropierea Timişoarei.

În ciuda transformărilor vizibile din aceste localităţi, primarilor le va fi foarte greu să-i convingă pe cei nou-veniţi să le acorde votul, ştiindu-se foarte bine poziţia radicală şi opţiunea de neclintit a acestui tip de electorat.

Asfaltările, canalizarea, gazul, şcolile şi grădiniţele nu vor putea fi elemente ale unui mesaj care să îi convingă pe corporatişti, înclinaţi mai mult spre un vot emoţional decât unul raţional.

Aşa că edilii în funcţie trebuie să caute alte mijloace pentru a câştiga alegerile.

Cei mai potriviţi sunt „iepurii”, în limbaj politico-electoral însemnând candidaţi fără şanse, care intră în alegeri pentru a rupe din voturile principalului adversar şi a-i netezi primarului drumul spre victorie.

„Iepurii” nu sunt ceva nou, numai că, de data asta, ţinând cont de schimbările demografice, rolul lor va fi mult mai însemnat. Miza va fi nu doar postul de primar, ci mai ales consiliul local, unde majorităţile actuale nu mai sunt aşa de sigure.

De aceea, „iepurii” trebuie obligatoriu să intre în aceste foruri, pentru a destabiliza opoziţia, care se anunţă a fi una total intolerantă şi nedispusă la negocieri.

În perioada imediat următoare, nici nu o să asistăm la atacuri între potenţialii candidaţi, pentru că, dată fiind şi configuraţia politică de la nivel central, nimeni nu ştie în ce „iepure” riscă să tragă!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *