UPDATE! Primăria vrea să lase TIMIŞOARA FĂRĂ PRESĂ!

Anchetele publicate de ”Renașterea bănățeană” în care au fost dezvăluite matrapazlâcurile comise de unii funcționari ai municipalității n-au rămas fără rezultat.

Numai că acesta este exact inversul celui scontat. În loc să ia măsuri împotriva celor care își bat joc de timișoreni, folosindu-se de funcția pe care o ocupă în interes personal, conducerea primăriei încearcă să ia măsuri împotriva presei, asmuțind poliția locală ”să facă ordine” cu chioșcurile de presă.

Desigur, e doar o coincidență faptul că această acțiune de intimidare are loc după ce în paginile ziarului nostru s-a scris despre ”interimatul infinit” – un record demn de ”Guinness Book” – promovat de primarul Nicolae Robu la conducerea poliției locale (conducere care pur și simplu își bate joc de timișoreni și de reprezentantul guvernului în teritoriu, după cum am arătat tot în paginile cotidianului ”Renașterea bănățeană”).

Am arătat, în ”Renașterea bănățeană”, cum au fost aruncați banii timișorenilor pe o stație de filtrare a aerului oferită gratis, pentru testare, altor municipalități.

Am scris despre felul în care unele firme se fac că lucrează, încasând bani grei din bugetul public cu concursul unor angajați ai municipalității.

Am demonstrat cum își menține primarul protejatul la conducerea interimară a poliției locale, refuzând să organizeze concurs pentru ocuparea postului.

Am arătat și cum a răspuns ”interimarul infinit” prefectului, la o sesizare făcută de un timișorean.

Am demonstrat și faptul că respectivul timișorean avea dreptate când atrăgea atenția că, profitând de relațiile cu membri ai consiliului local sau cu angajați ai municipalității, o celebritate în domeniul gastronomic clădea o ditamai hardughia deghizată în terasă într-un parc central de pe malul Begăi.

Și am reușit să demonstrăm că nu numai timișoreanul respectiv avea dreptate, ci și ceilalți locuitori ai orașului (sau ai județului) care au venit (sau ne-au scris) la redacție în speranța că presa mai poate face, totuși, ceva pentru restabilirea adevărului și pentru a se face dreptate acolo unde angajații statului comit abuzuri.

Se pare însă că dezvăluirea acesto abuzuri nu e pe placul conducerii primăriei timișorene, care a pornit o adevărată ofensivă împotriva presei libere.

Mai întâi, au fost evacuate toate chioșcurile de presă din Piața Operei – spațiu sacru, simbol pentru Revoluția din decembrie 1989, pornită pentru câștigarea libertății – și (cruntă ironie!) chiar din Piața Libertății, unde nu au fost rași doar arborii la umbra cărora se retrăgeau timișorenii, ci și punctele de vânzare de la care aceiași timișoreni își procurau ziarele pentru a se informa.

Acesta a fost pasul numărul unu. Iar acum este pus în aplicare pasul numărul doi, folosindu-se (așa cum făceau comuniștii) dublul limbaj. Căci una se spune în ședințele de consiliu sau în conferințele de presă și alta se face în realitate, iar agenții economici care se ocupă cu vânzarea de ziare, reviste și cărți pe domeniul public (o activitate respectată în toate țările civilizate) sunt călcați cu amenzi în mod arbitrar!

În anul de grație 2015, se poate constata, cu tristețe, că executivul primăriei ”nu este în stare”, de doi ani, să pună în aplicare hotărârile consiliului local care ar aduce atât de dorita ordine în domeniu.

Iar toate acestea se întâmplă în orașul în care patronii de terase, care vând băuturi și praf de înghețată sunt tratați cu mai mult respect și cu mai puțină chirie decât cei care oferă informație, tipărituri! Îi este cuiva teamă de cuvântul scris? A devenit libertatea de exprimare o jucărie la îndemâna oricărui funcționar sau politician efemer?

 

Timișoara, împinsă departe de lumea civilizată
Toate orașele civilizate din Europa și de peste Ocean au o rețea suficient de vastă de chioșcuri de presă, chiar dacă publicațiile nu mai sunt chiar atât de numeroase.

Primăriile care se respectă au reușit să elaboreze sau să aprobe modele de chioșcuri de presă care să se potrivească în fiecare urbe. Mai mult, și în orașele României s-au găsit soluții pentru reglementarea problemei.

Libertății de exprimare i se pune pumnul în gură acum tocmai la Timișoara, orașul în care s-a declanșat Revoluția, orașul în care această libertate a fost câștigată cu prețul unor vieți.

La peste 25 de ani de la zilele când timișorenii au ieșit în stradă pentru libertate, mișcarea pornită de ei având ca rezultat răsturnarea regimului comunist (care, ca și descendenții săi de astăzi vopsiți în diverse culori politice, era împotriva presei libere), niște trepăduși vremelnic instalați în anumite funcții au, probabil, impresia că sunt niște mici dictatori care își pot impune voința într-o societate care, totuși, funcționează după regulile democrației. Or democrația presupune existența unei prese libere, chiar dacă anumitor funcționari plătiți din banii timișorenilor nu le convine că această presă scoate la iveală matrapazlâcurile comise de ei împotriva interesului public și împotriva interesului cetățenilor în slujba cărora sunt angajați.
Reglementări legale avem, dar degeaba
În luna mai 2013, Consiliul Local Timișoara a aprobat o hotărâre pentru scoaterea la licitație a amplasamentelor pentru chioșcuri de comercializare și difuzare a presei și cărților, precum și pentru aprobarea modelelor de chioșcuri agreate. Lista cu cele 60 de amplasamente există, dar modelul de chioșc nu a fost nici până în ziua de astăzi elaborat. Aplicarea hotărârii a fost încredințată Direcției clădiri, terenuri și dotări diverse a primăriei, care n-a avut timp ori competență să se ocupe de ea.

Ulterior, în ianuarie 2014, a fost aprobată o nouă hotărâre a consiliului local, prin care erau stabilite caietul de sarcini, instrucțiunile și modelul-cadru al contractelor de închiriere pentru chioșcurile de comercializare și difuzare a presei. Responsabilă cu ducerea la îndeplinire a fost desemnată aceeași Direcție clădiri, terenuri și dotări diverse. Nici această hotărâre nu a fost aplicată.
Cu bască, fără bască…
Între timp, lăsate fără cadrul legal necesar, firmele care se ocupă de difuzarea presei, chiar dacă sunt cu taxele plătite la zi, sunt lăsate la cheremul funcționarilor municipalității și ai poliției locale, care, cu alte reglementări în mână, vin și trag firmele la răspundere pentru că nu au… aprobările necesare de la primărie!

În fapt, nici nu au cum să le obțină, pentru că situația pare să fie prelungită intenționat la infinit, astfel încât presa să rămână la bunul plac al unor angajați ai primăriei care au impresia că sunt plătiți de timișoreni ca să se țină de bancuri precum cel cu iepurașul sancționat indiferent că avea sau nu bască.
Pentru unii mumă, pentru alții ciumă
Soluții ar fi, dar acestea sunt valabile doar pentru alții, de exemplu, o autorizare temporară până la organizarea licitației sau măcar o formulă de încasare a chiriei pentru terenul ocupat. În cazul a două spații aparținând spitalului județean, de exemplu, primarul Nicolae Robu și secretarul Ioan Cojocari au susținut, la ședința în plen din 22 septembrie, adevărate pledoarii pentru perceperea chiriei pe bază de fișe de calcul, o formulă temporară foarte uzitată – „jumătate din România funcționează pe bază de fișe de calcul”, conform secretarului primăriei – în cazul în care nu există contracte de închiriere.

Acolo s-a putut, chiar dacă existau și firme private în spațiile respective, dar când e vorba de libertatea de exprimare, de presă, nu se mai poate, în acest domeniu aplicându-se doar directiva „Să se termine cu chioșcăreala!” și atât.
Liberalism de fațadă?
Conducerea municipalității se declară autentic liberală, ori de câte ori are ocazia mărturisindu-și grija față de agenții economici.

„Dacă împovărezi agenții economici, le creezi tot felul de neajunsuri. Nu toți rezistă la o fiscalitate ridicată, dacă nu sunt stimulați și, în cele din urmă, rezultă pierderi din nereușita lor și în ceea ce privește încasările la bugetul local. Asta-i filozofia mea, nu-i nimic original, evident, este o privire liberală asupra lucrurilor”, a declarat, chiar marţi, primarul Nicolae Robu.

Vorbe frumoase, dar care nu se aplică și în cazul nostru. Ce împiedică primăria să organizeze așa cum se cuvine activitatea de comercializare și difuzare a presei, în chioșcuri elegante, așa cum i-ar sta bine Timișoarei?

Inexplicabil, în acest caz, municipalitatea se complace în comoditate și incertitudine, jucându-se, repetăm, atât cu libertatea de exprimare, cât și cu locurile de muncă ale unor oameni aflați în serviciul interesului public, al comunității locale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

7 thoughts on “UPDATE! Primăria vrea să lase TIMIŞOARA FĂRĂ PRESĂ!

 1. Robu considera ostila presa care il critica atunci cand greseste.Tocmai de aceea si-a facut si televiziune pe Facebook. ca sa le spuna el direct timisorenilor ce pasarele mai vede zburand.Pe mine ca votant m-a pierdut. Sa moara presa si sa infloreasca shaormeriile Agil.Tot centrul Timisoarei pute a plescavita.

 2. Cantarea Romaniei s-a mutat de pe marea scena a tarii la primaria timisoreana. Iar cantarea primariei si-a deschis o mica scena de televiziune pe Facebook-TV. Doamne, unul dintre Robii tai a luat-o razna!

 3. Robu, greierul fatal / Cu chitară și țambal / Iar s-a supărat pe presă / I-a pus botniță și lesă / Doar micuțul lui odor / ”Incolorul” Monitor / Să trăiască și să crească / Și mereu să-l proslăvească / Și cu părul lui zglobiu / Să-și ia singur interviu!
  Domnule primar, liberalul din tine ce-ți șoptește seara la ureche?

 4. Pai daca are primarul televiziune si ziar, ce ne mai trebe presa? face Robu de toate ca el e ca Ceausescu, le stie pe toate si nu accepta alte pareri

 5. Cei care sunt impotriva chioscurilor de presa la Timisoara manifesta o lipsa crasa de cultura. Va ofer doar 3 exemple, va rog accesati linkurile:

  1. Chiosc de presa in Germania:

  http://www.sta-aachen.nrw.de/kontakt/pressesprecher/ZT_Ansprechpartner_Presse/Kiosk.jpg

  2. Chiosc de presa in Paris:
  http://www.ansamed.info/webimages/foto_large/2013/4/16/1366103403207_kiosque.jpg

  3. Chios de presa in Regatul Unit:
  http://blogs.reuters.com/john-lloyd/files/2013/03/RTR2YGUI.jpg

  Intrebare!!! De ce unii trebuie sa se scarpine invers ca sa fim altfel decat in lumea civilizata?

 6. Daca era Revolutie cu adevarat, Drapelul Rosu disparea complet . Asa a renascut! Nu mai vorbiti VOI de Revolutie! Si apoi, voi, de ce nu puteti respecta legea?

Lasă un răspuns