Primăria Timișoara pierde pe bandă rulantă procesele intentate de foști angajați concediați abuziv

Primăria Timișoara pierde pe bandă rulantă procesele intentate de foști angajați concediați abuziv

Primăria Timișoara pierde pe bandă rulantă procesele intentate de foști angajați concediați abuziv

Nu mai puțin de şapte angajați din primărie, dați afară din serviciu de administrația Fritz, au câștigat definitiv în instanță reîncadrarea la locul de muncă prin desființarea dispozițiilor de destituire din funcție. Cel mai recent caz, cu numărul opt, este al cunoscutei Mirela Toc, funcționar în cadrul Primăriei Timișoara și avertizor în interes public, care a intrat în grevă japoneză încă din 2018. Tot săptămâna aceasta, primăria a pierdut un proces cu fostul director și cu foști membri ai consiliului de administrație al societății horticole a municipalității.

Victorie pentru Drăgilă și fostul CA de la Horticultura

Mai mult, marți, 23 aprilie 2024, cinci membri ai CA al Horticultura SA, societate din subordinea Primăriei Timișoara, au câștigat anularea revocării lor din funcția de membri în respectivul consiliu de administrație. În plus, societatea primăriei trebuie să le achite celor cinci peste 31.000 de lei fiecăruia, cu titlul de daune materiale, iar lui Andrei Drăgilă, care a fost și director al regiei până la destituirea de către cuplul Fritz – Lațcău, în ianuarie 2022, îi datorează și peste 10.000 de lei, cheltuieli de judecată. Sentința dată de Curtea de Apel Timișoara mai poate fi atacată cu recurs la ÎCCJ.

Primăria Timișoara pierde pe bandă rulantă procesele intentate de foști angajați concediați abuziv

Cei cinci de la Horticultura au contestat revocarea, invocând că a fost făcută fără justă cauză, adică pe ordin politic. Nu au fost motive justificate. Toate rapoartele lor pe ultimii ani erau pe plus. Mai exact, ei aveau de îndeplinit indicatori de performanță financiară și managerială, indicatori pe care i-au îndeplinit în proporție de 200%. Astfel că eventualul recurs al juriștilor primăriei la Înalta Curte de Casație și Justiție are șanse infime de câștig.

Un toc în ceafa administrației Fritz

Dată afară în iulie 2023, Mirela Toc trebuie reangajată în Primăria Timișoara. În plus, va primi și salariile din urmă. Instanța a decis definitiv că sancțiunea maximă care îi poate fi aplicată lui Toc este mustrarea scrisă. În ultimii zece ani, funcționarul incomod a făcut sesizări la diversele instituții ale statului – DNA, Parchet, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Curtea de Conturi sau Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor – reclamând grave încălcări ale legii. Din păcate, puține dintre aceste sesizări au avut și urmări de vreun fel.

Instanța a dispus, așadar, „înlocuirea sancțiunii disciplinare a destituirii din funcția publică cu sancțiunea disciplinară a mustrării scrise”. În plus, „obligă pârâtul Primarul Municipiului Timișoara la reintegrarea reclamantei în funcția publică deținută anterior emiterii Dispoziției nr. 1668/11.07.2023, iar în cazul în care funcția publică nu mai există într-o funcție publică echivalentă, dar și la plata în favoarea reclamantei a unei despăgubiri egale cu cuantumul salariilor indexate, majorate și recalculate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamanta în funcția publică deținută anterior emiterii Dispoziției nr. 1668/11.07.2023”.

Primăria Timișoara pierde pe bandă rulantă procesele intentate de foști angajați concediați abuziv

Dominic Fritz va trebui să plătească și cheltuieli de judecată în cuantum de 2.500 lei. Și, poate, ar trebui să aibă o discuție aplicată cu juriștii instituției, care au avizat o astfel de sancțiune dură, în cazul cuiva care, în realitate, ar fi meritat doar o mustrare scrisă, așa cum au hotărât judecătorii Curții de Apel.

Cazul Mirelei Toc este cel mai recent dintr-o serie de procese, în urma cărora alți șapte angajați ai primăriei au sentințe defintive pentru a fi reangajați. Pe rol mai sunt încă cel puțin şase procese ale unor angajați dați afară în mod abuziv, cel mai cunoscut fiind al lui Florin Ciaca, funcționarul destituit de administrația Fritz pentru că nu a vrut se semneze recepția lucrărilor din Parcul Civic, executate greșit, târziu, fără respectarea normelor și cu pagubă pentru primărie. Nerecuperată nici până în prezent.

Primăria Timișoara pierde pe bandă rulantă procesele intentate de foști angajați concediați abuziv

Războiul dintre Mirela Toc și actualul primar, Dominic Fritz, este însă departe de a se încheia. Marți, 23 aprilie 2024, Toc a contestat candidatura lui Fritz pentru alegerile la funcția de primar, din 9 iunie. A depus un teanc de documente: o clarificare privind statutul candidatului cetățean german și o contestație la Înalta Curte de Casație și Justiție care se referă la o posibilă stare de ilegalitate a candidaturii lui Dominic Fritz și una la Biroul Electoral de Circumscripție, care să îi respingă dosarul de candidatură pentru o serie de motive legale.

CITEŞTE ŞI: Cristian Moș: „Nu rup din voturile nimănui, sunt o opțiune în plus”


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Primăria Timișoara pierde pe bandă rulantă procesele intentate de foști angajați concediați abuziv

  1. oare aceste abuzuri nu se incadreaza la „abuz in serviciu”?🤔

    #revolutia bunei guvernari

    #toNti pentru justitie.

    #dna sa vina sa va ia.

    #🤪

  2. Să plătească salariile din banii lui și cheltuielile de judecată deasemenea că doar așa se cuvine unui comunist jegos venit la noi in tara să facă pe cinstitul!Treziti-va timișoreni!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *