Primăria Timişoara ar putea inaugura Calea Ambroziei

ambrozie Bogdanestilor 1

Nu sunt deloc puţine zonele din Timişoara năpădite de ambrozie, o plantă al cărei polen le provoacă multora alergii extrem de supărătoare şi în unele cazuri chiar complicaţii severe.

ambrozie Bogdanestilor 11

Primarul Nicolae Robu se arată revoltat de fiecare dată când vine vorba despre prezenţa ambroziei în Timişoara, arătând cu degetul ba spre simpli cetăţeni care nu stârpesc buruiana respectivă de pe terenurile proprii sau din faţa caselor, ba către entităţi guvernamentale care n-au nici ele apăsări pe această problemă. Realitatea este, însă, că însăşi Primăria este departe de a-şi fi făcut temele.

O Cale a Ambroziei de vreo doi kilometri!

ambrozie Bogdanestilor 2

Cea mai bună dovadă a nepăsării edililor în chestiunea stârpirii ambroziei poate fi întâlnită pe Calea Bogdăneştilor, de-a lungul şinelor fostului tramvai 5. Nu vorbim despre o tufă-două pe ici-colea, ci despre mii de plante alergene care au năpădit nestingherite linia pe un tronson de aproximativ doi kilometri, mai precis din zona Balta Verde până la capătul din Ronaţ al Căii Bogdăneştilor!
Aşa-zisa cruciadă anti-ambrozie pe care o tot clamează primarul Robu pare o glumă foarte proastă dacă priveşti, de pildă, plantele dese şi cu înălţimea de 40-50 de centimetri care cresc nestingherite între şi pe lângă şinele părăsite chiar în zona Balta Verde, o parte de oraş nu tocmai slab populată, ba din contră, cu numeroase blocuri în vecinătate. Nu departe, de-a lungul Căii Bogdăneştilor se înşiră trei unităţi de învăţământ, mai exact un liceu tehnologic, Facultatea de Teologie a Universităţii de Vest şi Şcoala de Arte şi Meserii UCECOM. Ei bine, „cruciaţii” anti-ambrozie comandaţi de primar n-au dat pe-aici de luni bune, judecând după mândrele buruieni alergene care pot fi găsite cu sutele în apropiere. Şi nu pe terenuri private, ci chiar pe domeniul public!

ambrozie Bogdanestilor 3 e1568270898614

Mai la vale, către Ronaţ, pe linia defunctului tramvai 5, peisajul este asemănător. Este drept, ambrozia e un pic mai rară pe anumite porţiuni, cam de la zona Madona până la fosta buclă de întoarcere a tramvaiului 5, dar se vede, totuşi, că sunt săptămâni bune de când buruienile n-au fost nici aici tăiate. Bunăoară, buruiana buclucaşă e din belşug şi râde la soare pe linii foarte aproape de o unitate de învăţământ cu clase primare, situată pe Calea Bogdăneştilor şi aparţinând Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”. La capătul arterei, într-o zonă de blocuri – deci mai dens populată decât restul Ronaţului – găsim, de asemenea, ambrozie mare şi plină de flori.

ambrozie Bogdanestilor 4

Suntem în perioada în care ambrozia îşi răspândeşte cu „generozitate” polenul său extrem de periculos pentru sănătatea oamenilor, dar iată că Primăria nu intervine pe o porţiune atât de mare din oraş care e năpădită de planta cu bucluc, în proximitatea cartierelor Mehala, Blaşcovici şi Ronaţ. Asta în ciuda afecţiunilor medicale provocate de ambrozie, tot mai răspândite în zona Banatului.

ambrozie Bogdanestilor 5 e1568270712681

60 la sută din alergiile din Banatul de câmpie sunt provocate de ambrozie

Studiile arată că nu mai puţin de 60 la sută din alergiile de care suferă locuitorii Banatului de şes sunt provocate de polenul ambroziei, plantă care înfloreşte începând din august şi continuând pe parcursul lunilor septembrie şi octombrie. Medicii mai spun că nu doar cetăţenii de etăţile a doua şi a treia sunt expuşi, deoarece pneumoalergiile provocate de polenul ambroziei afectează persoane de vârste tot mai mici. S-au constatat chiar şi cazuri de prunci de numai doi ani alergici la ambrozie, dar medicii avertizează că nici nu e necesar ca cel mic să treacă printr-un sezon de înflorire a periculoasei buruieni, deoarece poate fi afectat încă din timpul vieţii intrauterine!

ambrozie Bogdanestilor 6

Rinita alergică declanșată de ambrozie se manifestă prin mâncărime în cerul gurii sau în gât, precum şi prin nas înfundat, strănuturi şi lăcrimare, în unele cazuri şi prin erupţii de punctuleţe roşii pe piele. Netratată, alergia la ambrozie poate duce la apariția manifestărilor de astm. Nu-i deloc de glumă, aşadar, cu această plantă. Parlamentul a adoptat cu un an şi jumătate în urmă, de altfel, o lege care prevede amenzi de până la 20.000 de lei pentru persoanele juridice care nu-şi curăţă terenurile de acestă plantă.

ambrozie Bogdanestilor 7

Nici avertismentele medicilor şi nici legea aspră nu sperie, însă, o municipalitate timişoreană incapabilă să-şi cureţe de buruieni propriile terenuri, după cum putem vedea de-a lungul unei Căi a Bogdăneştilor care lejer s-ar putea numi Calea Ambroziei, după halul în care se prezintă zona sa verde. Care aparţine Primăriei, nu altcuiva.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Primăria Timişoara ar putea inaugura Calea Ambroziei

  1. Cred ca vom fi primii in lume cu un astfel de obiectiv turistic. Conditia este sa oferim si vaccinul asociat sau sa impunem vaccinareqa obligatorie a celor ce intra in Timisoara. O caricatura?

  2. In 2015 cand Nicolae Robu a avut ideea de a pune iarba intre liniile de tramvai am avut o cu totul alta idee despre cum va arata. In plus, in naivitatea mea, am crezut ca tramvaiele vor circula pe liniile cu iarba.

  3. Ar fii bine sa aibe grija de domeniul public sa starpeasca aceasta planta,pe langa zonele care sunt descrise in articol in toate cimitirele din Timisoara exista o adevarata cultura pentru ambrozie,si nu se ia nici o masura!!!
    Si inca ceva oamenii buni faceti sesizari si reclamatii daca aveti asa ceva in vecinatatea voastra,nu stati cu mainile in san!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *