Primăria Timișoara alocă 20% pentru învățământ la capitolul cheltuieli prevăzute în bugetul pentru anul 2024

Primăria Timișoara alocă 20% pentru învățământ la capitolul cheltuieli prevăzute în bugetul pentru anul 2024

Primăria Timișoara alocă 20% pentru învățământ la capitolul cheltuieli prevăzute în bugetul pentru anul 2024

Proiectul bugetului local al Primăriei Municipiului Timișoara prevăzut pentru anul 2024, până la rectificarea din vară, așa cum a fost publicat pe pagina de internet a instituției, prevede suma de 2.352.378.930 lei la capitolul cheltuieli și ceva mai puțin la capitolul venituri, respectiv 2.261.482.130 de lei, dar la care se adaugă și alte sume care provin din diverse surse de finanțare (fonduri nerambursabile, împrumuturi etc.).

De menționat este faptul că sumele exacte destinate veniturilor și cheltuielilor nu pot fi precizate, întrucât ele diferă așa cum sunt publicate pe pagina de internet a instituției. De exemplu, într-o altă rubrică, pe care instituția o numește în mod eronat ”buget”, întrucât apare doar suma destinată secțiunii cheltuielilor, este diferită de cea din proiectul de hotărâre, fiind în cuantum de 2.526.886.930 de lei.

În pofida acestor inavertențe, de remarcat este faptul că investițiile în unitățile de învățământ din Timișoara sunt mai mari decât în anii precedenți. Rețeaua școlară publică din Timișoara (structuri cu personalitate juridică și arondate) înglobează aproximativ 100 de unități de învățământ, dintre care 12 sunt creșe. Spațiile destinate activităților didactice sunt nu doar insuficiente, ci și unele dintre ele, vizibil degradate.

Deși în cadrul dezbaterii publice pe marginea proiectului bugetului, care a avut loc în data de 19 februarie, viceprimarul Ruben Lațcău a anunțat că pentru educație va fi alocată o sumă mult mai mică, respectiv de circa 60-70 de lei, în realitate, conform documentelor publicate de primărie, zona educației va fi mai bine aspectată din punct de vedere financiar.

Astfel, potrivit documentației, un procent de aproximativ 20 la sută din cheltuieli este destinat zonei învățământului timișorean. Sunt prevăzute atât investiții, cât și lucrări de reparații, unele dintre ele contractate deja.
Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului local al Municipiului Timișoara pe anul 2024 a fost votat în plenul Consiliului Local Timișoara joi, 22 februarie, inclusiv cu amendamentele viceprimarului Ruben Lațcău și ale unor consilieri locali vizând alocarea unor fonduri neprevăzute inițial în buget pentru unele unități de învățământ.

Primarul Dominic Fritz a conchis că este un ”buget record, ambițios pentru un oraș dinamic”.

În cadrul ședinței de plen, s-au propus și amendamente privind alocarea unor sume de bani la capitolul cheltuielilor pentru educație, în sensul de a se suplimenta în vederea derulării unor investiții la infrastructura Liceului Teoretic ”J. Louis Calderon”, a Școlii Gimnaziale nr. 24, precum și achiziționarea unor coșuri de colectare selectivă a gunoiului în școlile din Timișoara. Cea mai mare parte a fondurilor destinate acestor obiective provine din diminuarea cuantumului cheltuielilor inițiale prevăzute pentru alte sectoare de activitate/investiții din oraș.

CITEȘTE ȘI: Încep lucrările de amenajare la sensurile giratorii provizorii de la Giroc


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *