Primăria cheamă timișorenii la luptă cu ambrozia. A identificat aproape 450 de terenuri, dintre care mai mult de un sfert îi aparțin

Primăria cheamă timișorenii la luptă cu ambrozia. A identificat aproape 450 de terenuri, dintre care mai mult de un sfert îi aparțin

Primăria cheamă timișorenii la luptă cu ambrozia. A identificat aproape 450 de terenuri, dintre care mai mult de un sfert îi aparțin

Municipalitatea cheamă și populația în lupta contra ambroziei, apelând la spiritul civic al timișorenilor pe care, însă, îi stimulează fluturându-le și spectrul unor sancțiuni legale în caz că nu-și curăță terenurile de buruiana cu bucluc.

În perioada următoare, Primăria va derula o campanie de creștere a gradului de conștientizare a pericolului răspândirii ambroziei și a efectelor negative asociate asupra sănătății oamenilor.

”Potrivit prevederilor „Legii ambroziei” (Legea 62/2018) adoptată de Guvernul României, responsabilitatea identificării terenurilor infestate cu buruiana ambrozia revine autorităților administrației publice locale – primăriilor comunale, orășenești și municipale, care trebuie să verifice anual terenurile de pe raza administrativ-teritorială a acestora, să identifice proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții unde au fost identificate focare de infestare și să îi someze în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până la data de 30 iunie a fiecărui an”, precizează administrația Timișoarei.

”Care sunt sancțiunile pentru proprietarii, deținătorii, administratorii, beneficiarii de terenuri care nu aplică măsurile necesare de combatere? Persoanele fizice și juridice au obligația de a efectua lucrări de combatere a ambroziei, în caz contrar se vor emite avertismente, iar ulterior se vor aplica sancțiuni cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei persoanelor fizice, iar cu amenzi de la 10.000 de lei la 20.000 de lei persoanelor juridice. Ne adresăm tuturor proprietarilor, deținătorilor, administratorilor, beneficiarilor de terenuri cu solicitarea de a ne sprijini cu măsurile necesare pentru combaterea ambroziei”, avertizează Primăria.

De la debutul campaniei actuale, structura specializată a Primăriei, împreună cu Poliția Locală, a identificat 358 de terenuri proprietate privată infestate cu buruiana ambrozie și 91 de suprafețe care aparțin domeniului public sau statului român. Urmează să fie aplicate somațiile către proprietari în zilele următoare, pentru luarea măsurilor necesare pentru distrugerea buruienii. Direcția Patrimoniu va identifica suprafețele terenurilor afectate, urmând ca informațiile să ajungă la serviciile care se ocupă de gestionarea spațiilor verzi, pentru măsurile specifice.

În România, ambrozia a fost descoperită încă din anul 1908 în oraşul Orşova, dar răspândirea sa accelerată s-a produs în special în ultimii 20 de ani. Caracterul nociv asupra populaţiei este dat de afecţiunile alergenice pe care le provoacă polenul emis de această specie în perioada de înflorire, adică din iunie până în octombrie. În perioadele secetoase și cu temperaturi ridicate, planta emite o cantitate de două ori mai mare de polen. Purtat de vânt, polenul poate parcurge până la 200 de kilometri.

CITEȘTE ȘI: 16.800 de vizitatori la Cluj-Napoca și zero la Timișoara, în Noaptea Muzeelor, la muzeele de artă din cele două orașe

Ambrozia se găsește atât în intravilanul, cât și în extravilanul localităților, în culturi agricole de cereale păioase, floarea-soarelui, porumb, precum și pe pășuni, terenuri virane din localități, suprafețe neîngrijite, șantiere etc. În oraș se întâlnește mai ales pe marginile drumurilor, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor și în parcuri. Cu un potenţial enorm de răspândire, planta produce peste 3.000 de seminţe anual.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *