Primăria ascunde PUG-ul de timișoreni, dar îl prezintă unor persoane și companii “cu dedicație”

Timișoara este în top trei orașe din punct de vedere al contribuției la dezvoltarea industriei serviciilor pentru afaceri

Primăria ascunde PUG-ul de timișoreni, dar îl prezintă unor persoane și companii cu dedicație

Vineri, 21 iulie 2023, Primăria Timișoara anunța că nou Plan Urbanistic General al orașului intră în etapa de transparență decizională. PUG-ul va fi publicat spre consultare publică, pentru o perioadă de 45 de zile și va fi apoi supus spre aprobare Consiliului Local Timișoara.

PUG-ul se poate consulta, dar nu se știe când și unde

Inițial, în cerc restrâns, joi, 20 iulie 2023, în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, formată din specialiști, reprezentanți ai mediului academic și ai organizațiilor de profil, precum și din experți independenți, a fost prezentat și dezbătut noul Plan Urbanistic General al Timișoarei.

Doar că, așa cum scriam vineri, 21 iulie, în total dispreț față de timișoreni, ținând cont de importanța unui astfel de plan urbanistic general și de cerințele de transparență decizională, reprezentanții Primăriei Timișoara nu au menționat nici când vor putea timișorenii consulta propunerea de PUG și nici unde: pe o adresă web sau în format fizic. “Nu există o dată exactă pentru publicare. Va fi disponibilă doar online și va fi publicată până pe la finalul săptămânii viitoare”, este tot ce ne-au transmis cei de la Serviciul Comunicare al primăriei (Noul PUG al Timișoarei intră în consultare publică, dar nu se știe când).

Primăria ascunde PUG-ul de timișoreni, dar îl prezintă unor persoane și companii “cu dedicație”

Pentru că este dreptul timișorenilor și obligația legală a Primăriei Timișoara să prezinte spre consultare publică noul PUG, am insistat la Serviciul Comunicare al primăriei pentru a informa timișorenii unde și cum pot consulta documentul și a-i aduce, eventual, observații și amendamente. Subliniem că e vorba de un document cu efecte pe zeci de ani, un document cu caracter public și care trebuie să se adreseze tuturor timișorenilor.

Așa cum reiese din discuția avută cu Richard Zuberecz, cel mai probabil un angajat al serviciului de comunicare al instituției, acesta a declarat foarte clar că “Nu există o data exactă pentru publicare. Va fi disponibilă doar online și va fi publicată până pe la finalul săptămânii viitoare”, iar la întrebarea noastră dacă este sigur de ceea ce afirmă, răspunsul lui Zuberecz a lăsat să plutească aceeași ceață din “primăria de sticlă” și nu a dat un răspuns clar, afirmând doar că “Va fi 45 de zile în transparență decizională și veți fi înștiințat când va fi publicat”.

 

Invitație cu dedicație

Numai că în realitate, serviciul comunicare al primăriei a încercat să inducă în eroare jurnaliștii și implicit opinia publică. Tot vineri, 21 iulie 2023, însuși primarul Dominic Fritz, a trimis o serie de invitații, semnate chiar de el, către diverși oameni de afaceri, cercuri de business, dezvoltatori imobiliari, manageri de firme de construcții care pot fi direct sau indirect interesați de Planul Urbanistic General, care stabilește reglementările și direcțiile de dezvoltare pentru Timișoara cu privire la aspectele de urbanism (regimurile de înălțime, funcțiuni, coeficientul de utilizare a terenurilor, ș.a.).

Pentru mediul de afaceri, în special pentru cei din zona imobiliară PUG-ul contează enorm pentru viitoarele PUZ-uri pentru construcții diverse, de la centre comerciale, la fabrici sau zone rezidențiale.

Noul PUG sistematizează zonele unde se vor construi viitoare cartiere ale Timișoarei, stabilește funcțiunile de bază, precum rețeaua de spații verzi, mobilitatea și rețeaua de transport public, locații pentru instituții de învățământ și de sănătate și altele.

Noul Plan Urbanistic General cuprinde și reglementări pentru extinderea zonelor construite cu caracter protejat, pentru a proteja și valorifica patrimoniul cultural al orașului. Sunt stabilite, de asemenea, zone destinate regenerării urbane sau refuncționalizării, precum situri industriale neutilizate în momentul de față.

Primăria ascunde PUG-ul de timișoreni, dar îl prezintă unor persoane și companii “cu dedicație”

În mod clar, aceasta este dovada dublei măsuri în ceea ce privește informarea cetățenilor Timișoarei.

Pentru majoritatea populației, primăria nu dă un termen la care poate fi consultat documentul, o adresă la care se poate consulta PUG-ul sau o adresă de corespondență la care să se poată transmite observații și sesizări, lucruri obligatorii prin lege.

În schimb, pentru anumite persoane, grupuri și companii, invitația a fost deja lansată, pentru data de 27 iulie, de la ora 11, în Sala de Consiliu a Primăriei, unde PUG-ul va fi prezentat exclusive audienței selectate, de către arhitectul-șef al orașului, Gabriel Almăjan.  Așa reiese din invitația semnată “Cu deosebită considerație” de însuși primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Un joc de-a transparența decizională și de-a consultarea publică vizavi de care s-ar putea sesiza chiar Instituția Prefectului – Județul Timiș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Primăria ascunde PUG-ul de timișoreni, dar îl prezintă unor persoane și companii “cu dedicație”

  1. Deja se vede caracterul lui Fritz , sper ca nu va mai avea ocazia de un nou mandat , prea multe asa zise secrete .

  2. Afara cu Monarhul din oras ! Pana cand mai tolerati toate abominatiile ? Pot 90% , sfidare totala, rusine jegurilor de la urbanism ! Supraaglomerati orasul si va bateti joc de oameni care platesc impozite de tampiti pentru ca va injositi pentru niste ciurucuri de spagi. Asa ca toata sanatatea din lume pentru acesti indivizi …

  3. si daca la data de 27 iulie PUG va fi disponibil si online pentru oricine, va faceti mea culpa si va cereti scuze ca ati facut (din nou) conducerea Primariei troaca de porci fara justificare? Ma indoiesc ca ati avea atat verticalitate morala sa faceti asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *