Primar din Timiş, învins de un fost subaltern

Recas

Stilul dictatorial al multor primari din Timiș nu mai este, de multă vreme, o noutate. Din când în când, câte o victimă a abuzurilor unor astfel de șefi ai administrației locale reacționează nu la colț de stradă, ci aducându-l pe primar în fața instanței de judecată. Unde, ce să vezi, minciunile și ilegalitățile edililor-șefi sunt demontate cu probe și paragrafe din legi, iar persoanei călcate în picioare i se dă dreptate.

HCL atacată în justiție

În 10 aprilie 2017, Gabriel Băcescu, fost viceprimar al orașului Recaș, a intentat acțiune în justiție împotriva Unității Administrativ-Teritoriale (UAT) Recaș și consiliului local, solicitând anularea în totalitate a HCL Recaș 91/28.02.2017 prin care a fost schimbat din funcția de viceprimar și repunerea sa în funcția respectivă.

Peste câteva luni, în 17 octombrie 2017, Secția de Contencios Administrativ a Tribunalului Timiș i-a dat domnului Băcescu câștig de cauză la prima cerere, respingându-i a doua solicitare, pentru motivul că reclamantul nu mai era membru al partidului pe ale cărui liste a obținut mandatul de consilier local, în urma excluderii sale, din 7 aprilie 2017, din organizația PSD Timiș.

Într-adevăr, așa prevede legea, îți pierzi sprijinul politic, pierzi și funcția, nimic de comentat. Pe de altă parte, Gabriel Băcescu a atacat, tot la Tribunalul Timiș, și decizia de excludere din PSD Timiș, procesul ăsta de-abia acum începe. Dar nu chestiunile legate de bucătăria internă a pesediștilor timișeni ne interesează, ci executarea peste noapte, ilegală și nestatutară, a viceprimarului Băcescu de către primarul Teodor Pavel, cu concursul obedientului consiliu local, aflat mereu în poziția ghiocelului în raport cu edilul-șef.

Nu repetăm ce am scris în articolul „Toți pentru unul și unul pentru toți. Consilierii dintr-o localitate timişeană aprobă pe bandă rulantă inițiativele primarului, iar edilul-șef se revanșează cu vârf și îndesat”, publicat în 6 iulie 2017, am povestit acolo cu vârf și îndesat.

Legea, călcată în picioare

În data de 28 februarie 2017, primarul Teodor Pavel a dictat, iar consilierii locali au aprobat demiterea, în absență, a viceprimarului. De data asta, n-au fost chiar toți pentru unul, fiindcă, deși coleg de partid cu primarul, consilierul local Gheorghe Bumbuc a fost singurul care a votat împotrivă, explicându-le celor prezenți că acțiunea lor este total nestatutară. Răzbunarea lui Teodor Pavel a fost rapidă, domnul Bumbuc împărtășind soarta lui Gabriel Băcescu: a fost exclus din PSD Timiș, pierzându-și funcția de consilier local.

Ca să fim clari: dacă tu, primar, vrei să înlocuiești, din diverse motive, viceprimarul, dacă simți că nu mai poți face echipă cu el, e OK, e dreptul tău, dragoste cu forța nu se poate, dar fă-o legal, respectând regulamentele, nu abuziv, nu încălcând flagrant litera legii! Or exact asta îl încurcă teribil pe primarul Teodor Pavel: legea.

Abuzuri demontate punctual

Revenim la sentința civilă pronunțată de Tribunalul Timiș – rămasă definitivă în 19 februarie 2018, odată cu respingerea de către Curtea de Apel Timișoara a recursului declarat de UAT Recaș și Consiliul Local Recaș – și vă prezentăm pasaje din motivarea instanței:

„Instanța constată, cu referire la art. 43 din lege (Legea 215/2001 a administrației publice locale – <<Suplimentarea ordinii de zi se poate face numai pentru probleme urgente, care nu pot fi amânate până la ședința următoare și numai cu votul majorității consilierilor locali prezenți>> – n.r.), că, din procesul-verbal al ședinței din 28.02.2017, nu reiese că proiectul pentru schimbarea viceprimarului ar fi făcut parte din ordinea de zi și, evident, nu este motivată nici urgența schimbării viceprimarului.

De asemenea, din analiza înscrisurilor ce constituie dosarul administrativ, rezultă că nu se regăsește, între acestea, un convocator al ședinței din 28.02.2017, contrar dispozițiilor art. 39 din lege (…) Deși în procesul-verbal din 28.02.2017 se menționează că ședința ordinară a fost convocată de către primar prin dispoziția nr. 104/23.02.2017, această dispoziție nu este depusă la dosar. Este, însă, evident că, odată cu acea dispoziție, nu ar fi putut să fie avut în vedere și proiectul de schimbare a viceprimarului, câtă vreme acesta a fost întocmit în data ședinței.

Așadar, instanța reține că au fost încălcate dispozițiile art. 39, 43 din Legea nr. 215/2001, fiind discutat proiectul de hotărâre privind schimbarea din funcție a reclamantului fără ca acest proiect să facă parte din ordinea de zi a ședinței și fără a se justifica urgența unei asemenea măsuri (…) Pârâții și-au exprimat suspiciunile cu privire la apariția stării de boală chiar în ziua ședinței (unul dintre motivele pentru care Gabriel Băcescu a atacat HCL-ul prin care a fost schimbat din funcție a fost că acest lucru s-a hotărât în timp ce el se afla în concediu medical – n.r.) și, mai apoi, au arătat că nu cunoșteau despre imposibilitatea reclamantului de a se prezenta la ședință, în condițiile în care concediile medicale au fost depuse ulterior datei ședinței.

În primul rând, chiar dacă s-a susținut că reclamantul a obținut pro causa concediile medicale, câtă vreme nu s-a făcut dovada desființării acelor înscrisuri, instanța nu poate reține că, la 28.02.2017, reclamantul nu se afla într-o stare de boală care să fi făcut imposibilă prezența sa la ședința consiliului.

În al doilea rând, pârâții nu pot afirma că nu cunoșteau despre imposibilitatea reclamantului de a se prezenta la ședință, câtă vreme reclamantul anunțase despre această împrejurare, ceea ce reiese din chiar procesul-verbal al ședinței. Astfel, primarul orașului menționează: <<în cursul zilei de vineri am avut o discuție cu domnul Băcescu Gabriel, l-am înștiințat asupra a ceea ce se dorește a se face, inițial nu a avut vreo obiecțiune, azi văd că s-a îmbolnăvit brusc…>>.

Împrejurarea că acest certificate de concediu medical au fost depuse la consiliu ulterior ședinței nu poate duce la concluzia că pârâții nu fuseseră înștiințați despre boala reclamantului, câtă vreme legea permite depunerea certificatului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul (…) Au fost nerespectate și dispozițiile art. 57, al. 4/1 din lege, conform cărora <<La deliberarea și adoptarea hotărârilor care privesc alegerea sau schimbarea din funcție a viceprimarului participă și votează consilierul local care candidează la funcția de viceprimar, respectiv viceprimarul în funcție a cărui schimbare se propune>>.

Din modul de redactare a normei, rezultă că aceasta are caracter imperativ – <<participă și votează>> -, de unde concluzia că prezența viceprimarului la adoptarea hotărârii ce vizează schimbarea sa din funcție este obligatorie, ceea ce duce la concluzia că, atunci când persoana vizată de schimbarea din funcție se află în imposibilitatea obiectivă de a fi prezentă, se impune amânarea discutării unui astfel de proiect.

Cu atât mai mult cu cât, după cum s-a reținut în considerentele anterioare, nu a fost justificată o situație urgentă, care să necesite adoptarea hotărârii contestate”.

Toate aceste motive de nelegalitate a HCL-ului prin care, la comanda lui Teodor Pavel, Consiliul Local Recaș l-a schimbat din funcția de viceprimar pe Gabriel Băcescu au stat la baza deciziei instanței de a dispune anularea hotărârii de consiliu local. Deși știau că încalcă legea, primarul Pavel și consilierii locali au mers înainte, fideli motto-ului expus recent de unul dintre liderii PSD, Codrin Ștefănescu: „Pentru că putem”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

13 thoughts on “Primar din Timiş, învins de un fost subaltern

 1. Un primar care confundă PRIMĂRIA cuSRL-ul lui si care crede că el face legea.Dar cred CĂCI cu atîtea abuzuri demonstrate de organele de control acest”jupin” își v-a primi pedeapsa meritată.

  1. Desi mi-am propus sa nu ma cobor la nivelul acestor indivizi frustrati la nivelul unor avortoni politici , unor indivizi marginalizati de societate ,unor lepadaturi in administratie ,unor personaje murdare aciuite in conducerea orasului Recas din mila si compasiunea mea fata de dorinta lor oarba de a promova in ochii comunitatii ,aceste personaje care sau remarcat in aceasta comunitate doar prin fraude , minciuni ,furturi , inselaciuni ,incapacitati obscure ……Avand putin timp la dispozitie ,dar mai ales din dorinta de a-i asigura pe cetatenii din Recas si satele apartinatoare ca aceste ,, personalitati ,, nu se vor mai cocota pe unul din locurile onorabile din Consiliul Local si eventual viceprimar ma vad obligat sa vin cu unele lamuriri ,care sa puna capat oricaror speculatii . Daca ,eu ( Pavel Teodor ) , am fost invins de unul dintre acesti parveniti inseamna ca sau schimbat legile fizicii in comunitatea din Recas .Aceasta caricatura de fost viceprimar( Bacescu )si mentorul sau ( Bumbuc ),au ajuns consilieri locali exclusiv din mila mea , din ideea si insistentele unor prieteni de-ai mei sa le mai dam o sansa de reabilitare in comunitatea din Recas acum la virsta onorabila pe care o au ,dar sa dovedit inca odata daca mai era cazul ,ce caractere infecte au fost de-a lungul vietii lor ! se apropie alegerile din anul 2020 si sunt f curios sa le vad capacitatea lor de a se cocota din nou in conducerea Primariei si Consiliului Local Recas .i-mi este greu sa cred ca doar cu voturile membrilor de familie ( care au familie !) se vor putea numara printre cei care vor lua decizii in comunitatea din care fac parte ! Asa zisul razboi castigat in instanta de fostul viceprimar ,se refera la plata concediului medical pe o perioada de 45 zile si nimic mai mult ,deci sa nu va face-ti griji ca o sa-l mai vedeti ocupand fotoliul rivnit de el ,functia asta pe care a ocupat-o dintr-o greseala de a mea ,a devenit istorie pentru acest comic personaj !Chiar cu toate articolele din Renasterea Banateana ,precum cu toate laudele lor ,vreausai asigur pe cetatenii din Recas ca nu va mai ocupa aceasta functie nici 24 0re ! …………….Dar sa-i lasam saracii sa viseze cu ochii deschisi ! Atat le-a mai ramas…….Sa scrie in continuare ……Sa scrie ……….Sa viseze …….Sa scrie …..Sa viseze ……..!!!!!!!

   cu toata cu toata sinceritateacomunitatea din care fac parte ! Asa zisul razboi castigat in insta

   nta de fostul viceprimar ,se refera la plata concediului medical pe 45 zile , nimic mai mult , sa nu ave-ti emotii ca acest personaj va mai ocupa fotoliul de viceprimar in viata lui nici macar 24 ore ,va asigur

 2. Primarul nostru („Zeus”), secretara primăriei d-na Moldovan şi Consiliul Local Recaş („ghioceii”) cred că legea este ceva abstract. Ei nu pot să înțeleagă că „unde-i lege, nu-i tocmeală”! Mai mult, nu au capacitatea să înțeleagă că funcțiile lor sunt vremelnice şi că mai repede sau mai târziu vor răspunde atât în fața legii cât şi a cetăţeanului pentru ilegalitățile pe care le fac. Pentru că eu nu am vrut să fiu părtaş la ceea ce se întâmplă în Primărie şi în Consiliul Local, am fost dat afară pe principiul: „Zeus cere, iar ghioceii, capul jos şi mâna sus”. Asta s-a întâmplat şi cu schimbarea viceluiprimar, lucru susținut nemijlocit în ilegalitatea lui de cea care trebuia să asigure de fapt legalitatea, adică de secretara primăriei, care a indus în eroare ghioceii, care oricum nu înțeleg ce înseamnă să respecți legea. Cred că „Zeus” s-a înşelat atunci când se lăuda că a început jihadul cu excluderea lui Bumbuc, eu cred că atunci a început să-şi facă harachiri…!

 3. Domn primar nu mai trebuie sa cobori la nici un nivel pentru ca asta este nivelul tau.Poate ar fi bine sa spui comunității cîte credite ai luat,cît teren arabil și intravilan ai vîndut,cum ai distrus cultura,sportul,invatamintul și ce atmosfera ai creat în comunitatea pe care o reprezintă,cum ai stricat imaginea orașului Recaș CĂCI nici calitatea excepțională a vinului produs de Cramele Recas greu v-a spala aceasta imagine si poate spune-le celor care te-au votat ca ii reprezinta un primar trimis în judecată pentru înșelăciune.Nu iti rămîne decit sa te lauzi,sa minți și să te comporți ca si un om fara caracter,bun simt si cu un trecut murdar.

 4. Curtea de apel vă contrazice, domnule primar,

  Citez:
  ,, Curtea constată că adoptarea hotărârii atacate s-a făcut cu ignorarea prevederilor art. 39, art. 43 din Legea nr. 215/2001, întrucât a fost discutat proiectul de hotărâre privind schimbarea din funcţie a viceprimarului, fără ca acest proiect să facă parte din ordinea de zi a şedinţei şi fără a se justifica urgenţa unei asemenea măsuri.
  Prin urmare, reţinând incidenţa acestor motive de nelegalitate, Curtea constată că în mod întemeiat, prima instanţă a dispus anularea hotărârii contestate, astfel că nu se mai impunea analiza altor motive invocate, acestea fiind suficiente pentru a reţine nelegalitatea hotărârii.

  Tot astfel, Curtea constată că sunt lipsite de relevanţă celelalte critici ale recurenţilor în privinţa certificatelor medicale, ale particularităţii funcţiei de viceprimar şi ale facultăţii primarului ori consilierilor locali de schimbare a unui viceprimar, neputându-se trece peste aspectele de nelegalitate reţinute”.

 5. D-le primar, găsesc în comentariul d-vstră mincinos, calomnios si râios, multă disperare, frică şi că sunteți la ananghie.
  Mai repede sau mai târziu, cetățeanul Recaşului o să ajungă la concluzia că prin comentariul d-vstră n-ați făcut altceva decât autobiografia.
  Poziția d-vstră, pe care vremelnic o ocupați, nu vă permite să vă exprimați în acest mod, doar dacă în bogatul d-vstră vocabular nu aveți şi alte cuvinte prin care să vă exprimați disperarea.
  Adunați-vă d-le primar, că vă descalificați cu totul.
  Bănuiesc că vă este foarte greu să mascați nelegiurile şi abuzurile pe care le faceți, atât în primărie cât şi în Consiliul Local. Credeți-mă că eu nu am nici o vină, vina vă aparține într-u totul, datorită stilului d-vstră de a lucra şi nu în ultimul rând caracterului pe care îl aveți.
  Nu va dura foarte mult ca cetățeanul Recaşului să afle ceea ce se întâmplă în primărie şi în Consiliul Local, sub dominanta „domnie” a d-vstră.
  P.S. 1) Recunoaşteţi că nu vă este totuna că după finalizarea procesului cu partidul mă întorc în Consiliul Local?!
  P.S. 2) Bineînțeles că va trebui să dovediți cele afirmate în mincinosul d-vstră comentariu; mă îndoiesc că o să reuşiți!
  P.S. 3) Acesta sunt eu, iar d-vstră semănați leit cu murdarul comentariu pe care l-ați scris.!

 6. „MARIA”- nu vorbi tu in numele comunitatii și nu fă aprecieri false.Nu te numara printre puțini lîngă și pupincuristi care au mai rămas sa-l ridice pe marele jupîn,CĂCI cu cît il ridicați mai sus cu atîta v-a cădea mai rau.

  1. Dl Radu eu nu fac aprecieri false si nici nu vorbesc in numele comunității. Dar vedeți câte aprecieri au comentariile scrise de cetățenii mulțumiți. Ha.ha.ha

 7. Atenţie, comentariile care nu au legătură cu articolul sau cele care conţin injurii vor fi şterse!

 8. Domnilor: Pavel Teodor zis ,,Mădălina”, Pavel Adrian zis ,,Aditza” și ,,Ioan”,
  împotriva domniilor voastre s-a intentat o plângere penală în ceea ce privește defăimarea imaginii publice continue la un mod suburban, jignitor, submediocru, degradant, fapte despre care nu aveți cunoștință întrucât ați trait dintotdeauna în nelegiuire, fapte față de care veți da socoteală în fața organelor de cercetare penală.
  Domniile voastre vorbesc despre moralitate, pe când prin toată ființa voastră promovați imoralitatea;
  Vorbiți despre onoare, în condițiile în care ați dezonorat tot ce ați atins și chiar onoarea întregii comunități;
  Vorbiți despre dreptatea divină, pe când negati întreaga existență a sa, iar teama mea este mai mare de oamenii fără Dumnezeu, decât de însăși DIVINITATEA SA.
  Emiteți judecăți de valoare pe când vă lipsește capacitatea de a vă face autocritica;
  Vorbiți despre lucruri murdare, în condițiile în care ,, murdăria” o puneți la loc de cinste.
  Pronunțați nume și vorbiți despre viețile lor la modul cel mai murdar posibil, oameni care v-au promovat, v-au schimbat imaginea, v-au făcut primar, v-au învățat despre ceea ce înseamnă administrație, v-au scos din anonimat, v-au atribuit merite în spatele cărora a existat o întreagă echipă fără de care nu ați fi ajuns mult prea departe pentru ceea ce sunteți și reprezentați, față de care manifestați un dispreț total, iar drept răsplată îi jigniți, îi ponegriți, în lipsa celor mai elementare cunoștințe despre ceea ce inseamnă demnitate umană și ținută morală, cu atât mai mult cu cât ocupați o funcție în fruntea comunității, funcție ce vă obligă cu atât mai mult să fiți demn.

  Sper că viața să mă țină departe de astfel de oameni, deoarece ne despart foarte multe valori și principii de viață, cele mai importante fiind onoarea și demnitatea umană; mă dezic de orice acțiune denigratoare împotriva unor semeni, comportamente suburbane, exprimări denigratoare la adresa vieții private a unor persoane, (fiecare ocupând o funcție publică), imoralitate, lipsă de respect, degradare umană, valori negative pe care le-ați transmis fiului, fiind un rezultat al conduitei dumneavoastră. Sunteți și vă identificați cu ceea ce exprimați, iar acțiunile dumneavoastră sunt consecințele faptelor dumneavoastră: dumneavoastră trăiți în nelegiuire, dovadă stau răspunsurile instituțiilor statului și instanța de judecată.
  Pentru disperarea manifestată, va trebui să dați socoteală organelor de cercetare penală, iar viața să vă ofere ceea ce meritați.

Lasă un răspuns