Prima statuie a lui Nelson Mandela din România, dezvelită la Oradea

O statuie reprezentându-l pe Nelson Mandela, realizată la Budapesta, a fost dezvelită, vineri, la Primăria Oradea, fiind prima sculptură cu Mandela din România, iar la eveniment a fost prezent şi ambasadorul Africii de Sud, Tenjiwe Mtintso.

Potrivit unui comunicat transmis de Primăria Oradea, ambasadorul Africii de Sud, Tenjiwe Mtintso, a participat, vineri, la un eveniment organizat de municipalitate cu ocazia zilei de 18 iulie, care este recunoscută de Naţiunile Unite ca Ziua Internaţională Nelson Mandela.

În cadrul evenimentului a fost dezvelită o statuie reprezentându-l pe Nelson Mandela, realizată de sculptoriţa Gerő Katalin, membră a clubului Rotary din Budapesta.

Statuia a fost dezvelită de către ambasadorul Tenjiwe Mtintso, viceprimarul Mircea Mălan şi artista din Ungaria.
”Statuia va fi expusă în cadrul Centrului de Protejare Theranova din Oradea, municipiul fiind primul din România care are o sculptură dedicată marelui om politic sud-african”, se arată în comunicatul Primăriei.

Ambasadorul Africii de Sud, care s-a aflat pentru a treia oară la Oradea, a amintit, în cadrul întâlnirii cu oficialii locali, că oraşul este primul din România în care a fost sărbătorită Ziua Internaţională Nelson Mandela, anul trecut.

Nelson Mandela, care a petrecut 27 de ani în închisoare, fiind eliberat în 1990, a câştigat primele alegeri prezidenţiale multirasiale libere din Africa de Sud, organizate în 1994.

El a câştigat şi premiul Nobel pentru pace, alături de fostul preşedinte sud-african Frederik W de Klerk, în 1993, pentru modul în care au colaborat pentru a pune capăt regimului apartheid.

Nelson Mandela s-a retras din viaţa politică la finalul mandatului său prezidenţial în anul 1999 şi s-a concentrat apoi pe diverse acţiuni de caritate. A murit pe 5 decembrie 2013, la vârsta de 95 de ani.

mediafax.ro


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns