Prima revistă studențească a apărut la Timișoara, acum cinci decenii

scalpelu

Una dintre premierele timișorene, a căror listă pare suficient de lungă pentru a stârni invidii în alte părți ale țării, este și cea a apariției primei reviste studențești din România, în luna aprilie a anului 1968, acum mai bine de cincizeci de ani.

După cum provestește prof. dr. Dan V. Poenaru, în volumul „La vârsta maturității”, ideea s-a născut chiar în căminul în care stătea:

„În camera de cămin în care locuiam, eram mai mulți colegi care aveau înclinații spre literatură (unii scriau proză, alții poezie, așa cum au fost Ion Corlan, Cristian Furnică și subsemnatul).

Noi scriam, noi ne citeam creațiile și făceam critica lucrărilor. Ca orice critici care se respectă, aceste dezbateri se prelungeau târziu în noapte, spre disperarea celorlalți colegi de cameră, mai puțin scriitori.

Într-o zi, unul dintre aceștia mi-a spus: <<Scoateți-vă, domnule, o revistă, să vă publice și pe voi cineva>>. De la el a plecat ideea de a scoate o revistă cu studenți, pentru studenți.

Am realizat o machetă, i-am pus numele Scalpelu’ și i-am prezentat-o rectorului de atunci, academicianul Pius Brânzeu.

Ideea a fost acceptată cu entuziasm de acesta, a obținut toate aprobările (necesare pe atunci) de la partid și așa a apărut prima revistă studențească din țară”. După revista studenților Institutului de Medicină din Timișoara, au apărut „Micron”, a Politehnicii timișorene, și „Echinox”, a studenților din Cluj.

CITEȘTE ȘI: Invitați de seamă la serbările verii, într-o localitate timișeană

Din primul colectiv de redacție au făcut parte, în afară de profesorul (pe atunci student) Dan V. Poenaru, viitorii profesori Florin Miclea, Ladislau Ritli și Mircea Lăzărescu.

De-a lungul timpului, „Scalpelu’” a fost condus și de profesorii Lucian Negruțiu și Ioan Romoșan.

În privința cenzurii, profesorul Poenaru spune că un singur articol i-a fost refuzat:

„În toți anii, mi-au refuzat un singur material. Era un articol scris de mine despre mișcarea hippie, în care o lăudam puțin cam tare, iar cei de la cenzură mi-au spus că e prea mult și să-i mai lăsăm”.

Cum a dispărut această primă revistă studențească din România?

„În anul 1973, s-a dat ordin să fie unificate revistele studențești și să existe doar câte una pe fiecare centru universitar.

La Timișoara a apărut astfel Forum studențesc, în care au publicat, de-a lungul timpului, nume cunoscute ca George Șerban, Florian Mihalcea, Lia Lucia Epure, Harald Zimmermann și mulți alții”, mai povestește prof. dr. Dan V. Poenaru, în încheierea acestei prime file din bogata istorie a presei studențești din Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *