Prima barză a sosit într-o localitate timişeană. Vine oare și primăvara?

barza 1

Vestitorii primăverii, cum sunt considerați ghioceii, au apărut deja de câteva săptămâni. Acum sunt înflorite chiar și brândușele…

La Jamu Mare, am văzut chiar primul bărzoi venit în cuibul său din fața școlii gimnaziale. Era solitar și zgribulit. Părea totodată puțin descumpănit pentru că mai încolo, în centru localității, la doar câteva sute de metri, în apropierea capelei greco-catolice, un stol de ciori a înnegrit cerul și apoi s-au așezat într-un copac înalt dintr-o curte.

Dacă despre berze se spune că aduc primăvara, despre celelalte păsări se știe că, atunci când apar în număr mare în interiorul localității, anunță ninsoarea. De remarcat că barza fotografiată poate că nici nu este chiar prima revenită în Banat, or mai fi sosit și altele, dar și-a făcut oricum apariția cu cel puțin două, chiar trei săptămâni mai devreme decât tradiția spune că ar trebuit să se întâmple întoarcerea acestor călătoare din țările calde, după ziua de 9 martie, când sunt sărbătoriți Sfinții 40 de Mucenici.

Dacă ținem însă cont că berzele au fost văzute pe plaiurile bănățene anul trecut abia după 20 martie, înseamnă că, în 2018, și primăvara va veni mai devreme.

Dar iarna nu a plecat încă, ninsoarea albind marţi ușor câmpurile cu iarbă de-a lungul șoselei. Așadar, o barză solitară nu aduce primăvara. Dar o vestește!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Prima barză a sosit într-o localitate timişeană. Vine oare și primăvara?

Lasă un răspuns