Campanie împotriva consumului nejustificat de antibiotice. Pericolele ascunse în capsule

antibiotice

Grupul de farmacii independente ”Ethica” trage un semnal de alarmă în legătură cu utilizarea abuzivă a antibioticelor și demarează o campanie de informare a pacienților cu privire la administrarea conștientă a acestora.

Farmaciștii au demarat campania ”O amenințare la adresa sănătății tuturor: Rezistența la antibiotice”, în cadrul căreia pacienții sunt informați privind pericolele la care se expun dacă utilizează antibiotice fără a avea indicația medicului.

Grupul ”Ethica” consideră că farmacistul joacă un rol-cheie în informarea pacienților cu privire la utilizarea antibioticelor, sperându-se că această campanie va contribui la schimbarea mentalității pacienților și la revalorizarea actului medical. “Farmacistul este cel care trebuie să fie în permanență de gardă în legătură cu abuzul de medicamente și care poate da cele mai bune sfaturi legate de administrarea lor. De aceea, este firesc să fim în prima linie de prevenție a consumului abuziv de medicamente”, a declarat Rodica Ioniță, președintele grupului ”Ethica”.

Pericolele ascunse în capsule

Potrivit, farmaciștilor, unul dintre pericole consumului nejustificat de antibiotice îl reprezintă rezistența microbiană, catalogată de Organizația Mondială a Sănătății ca una dintre cele mai mari amenințări la adresa omenirii. În prezent, apar din ce în ce mai multe bacterii rezistente la antibiotice, punând în pericol eficacitatea acestei clase de medicamente care a revoluționat medicina și a salvat milioane de vieți.

Din păcate, conform Ministerului Sănătății, pentru bacteriile care produc septicemii, în România se raportează niveluri mai mari ale rezistenței decât cele din majoritatea statelor Uniunii Europene. De asemenea, efectele adverse la administrarea antibioticelor pot pune în pericol viața pacientului.

Acestea variază de la greaţă, vărsături, disconfort abdominal sau diaree și pot ajunge la reacții alergice severe cum este șocul anafilactic, sindromul Stevens-Johnson, agravarea afecțiunilor cardiace sau modificări în compoziția sângelui.

Pentru a evita reacțiile adverse și a contribui la controlarea răspândirii rezistenței la antibiotice, farmaciștii îi sfătuiesc pe pacienți să urmeze doar tratamentul recomandat de medic, să nu solicite prescrierea de antibiotice, să nu ia medicamentele neutilizate anterior, să nu trateze gripa sau răceala cu antibiotice, acestea neavând eficacitate în infecțiile virale.

Potrivit farmaciștilor, medicul poate decide prescrierea antibioticului doar în cazurile de suprainfectare bacteriană sau ca prevenție în cazul pacienților cu alte afecțiuni particulare pentru a evita infecțiile bacteriene.

În cazul infecțiilor cu virus gripal, acestea se previn prin vaccinare, foarte importantă pentru populația din categoriile de risc (vârstele extreme, femeile însărcinate, pacienți cu alte afecțiuni, cum ar fi astmul bronșic).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns