Prezenți la Timișoara, campionii olimpici Marian Enache și Andrei Cornea au vorbit cu entuziasm, dar și cu modestie, despre performanța lor sportivă.
Doi dintre marii sportivi care au adus glorie României prin performanțele lor remarcabile au răspuns invitației Asociației Studenților pentru Reușită, Inovație în Sport și Educație (AsRISE) din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității de Vest din Timișoara de a fi prezenți în mijlocul lor.
Este vorba despre Marian Florin Enache (29 de ani) și Andrei Cornea (25), echipajul care a obținut prima medalie de aur olimpică din istoria canotajului românesc la dublu vâsle, succes marcat, anul acesta, la Paris.
Întâlnirea celor doi sportivi cu studenții timișoreni, dar și cu lotul echipei de fotbal Politehnica din Liga a III-a, prezent în Aula Magna a universității, a avut loc joi, 7 noiembrie.
Modești, de o sinceritate debordantă, Marian și Andrei au fost entuziasmați să le vorbească tinerilor prezenți în sală despre munca enormă care a stat în spatele performanței lor, dar și despre mentalitatea pe care un sportiv trebuie să o aibă pentru a fi învingător.
De menționat este faptul că cei doi sportivi formează o echipă doar din luna februarie a acestui an, iar conexiunea și coordonarea lor perfectă au fost vizibile și la Campionatele Europene de Canotaj din Ungaria, unde au obținut, de asemenea, medalie de aur.
”Am fost surpriza Jocurilor Olimpice, pentru că nu foarte multă lume credea că o să câștigăm aurul, dar, din fericire, am fost surpriza care i-a surprins pe toți”, a dezvăluit Andrei.
”Suntem bucuroși că ne-am depășit limitele și că ne-am dovedit nouă că suntem capabili să ajungem acolo unde ne propunem. Dorind să performezi indiferent de circumstanțe sau de context, am încercat să facem, în fiecare zi din viața noastră, prezentă și vizibilă această medalie în mintea noastră. Munceam cu gândul la ea, ne trezeam cu gândul la ea. Iar atunci când am reușit, ne-am bucurat pentru ea ca niște copii”, a adăugat Marian.
Pentru a atinge o astfel de performanță la care alții nu pot nici să viseze, cei doi sportivi au acceptat un regim spartan de viață impus de antrenorul lor italian, cu câte două antrenamente zilnice, dimineața și după-masa.
”Ajungeam să mă trezesc dimineața determinat și motivat, într-un mod inconștient, să mă autodepășesc, să progresez, indiferent cât de obosit eram, că aveam sau nu chef. Faptul că mi-am propus să ajung să câștig o medalie olimpică m-a motivat să mă trezesc în fiecare dimineață mai puternic”, a povestit Marian.
Dincolo de muncă și perseverență, spiritul de echipă a fost unul dintre elementele care au contribuit la succesul celor doi canotori.
”Andrei a fost partenerul de care am avut nevoie pe parcursul călătoriei mele, uneori mai mult decât atât, pentru că a fost acel prieten de care am avut nevoie să mă înțeleagă când treceam prin perioade mai puțin bune în timpul antrenamentelor și eu să îl înțeleg pe el”, a mărturisit Marian.
”Amândoi ne-am antrenat, amândoi am muncit extrem de mult – Florin chiar mai mult decât mine, pentru că are mai mulți ani decât mine – dar era nevoie de mici detalii și mici ajustări pe care să le putem lega împreună. Și am reușit să le combinăm în așa fel, încât să facem din două persoane una singură care să găsească acel drum către succes”, a completat Andrei.
În dialogul cu publicul prezent în sală, sportivii au amintit și despre puținele investiții care se fac în sportul din România. ”Mi-aș dori ca în viitor să văd nu 105 sportivi câți am fost la Jocurile Olimpice, ci 200, 300!”, a spus Marian, transmițând, totodată, un mesaj de încurajare pentru tinerii sportivi care își doresc mai mult, îndemnându-i să nu renunțe dacă nu reușesc de prima dată să obțină o medalie, ci să învețe din fiecare eșec și să continue drumul.
După întâlnirea cu studenții, cei doi campioni olimpici, alături de care a fost prezent și canotorul Alexandru Danciu, poziționat pe locul al cincilea la Jocurile Olimpice de la Paris, au plecat spre vechea bază de canotaj de pe malul Begăi, care va purta, de-acum înainte, numele lui Marian Enache. Nu întâmplător, ci pentru că începuturile carierei sale sportive își are rădăcinile la Timișoara.
foto: UVT
CITEȘTE ȘI: Omul de afaceri Marius Cristescu: “USR încearcă să atenteze la proprietatea privată. La Timișoara se vrea o naționalizare mascată”