Prețurile continuă să crească! Scumpiri de 21% în comerț și de 9% în servicii

Preţurile vor continuă să crească şi în lunile următoare, conform Institutului Naţional de Statistică. Instituţia a prezentat în luni dimineaţă tendinţele în evoluţia economiei până în luna martie.

În industrie, servicii dar şi în privinţa numărului de salariaţi, stabilitatea este relativă, se mai precizează în comunicat.
Industrie

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creșteri de prețuri la fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice (sold conjunctural +18%) și cele de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +17%). ,

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Construcții

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2019, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -13%). Managerii estimează, de asemenea, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +16%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -9%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -5%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +21%).

Servicii

Conform estimărilor din luna ianuarie 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +10%), scrie antena3.ro.

1 Comments
aprodu 28/01/2019
Eu zic asa, daca toata lumea ar reduce consumul la strictul necesar o luna, doua preturile or sa scada mai repede.. Daca oferta nu are cerere preturile scad....Hai sa nu mai cumparam decat strictul necesar doua luni si o sa vedeti rezultatul....scadere de preturi.... Manipularea este mare si te face sa cumperi cat mai mult .....astfel tu saracesti si comerciantii, bancherii se imbogatesc...