Prețurile carburanților au explodat

Protest uriaş în toată țara, în 30 iunie. Şoferii ameninţă cu blocarea benzinăriilor

Prețurile carburanților au explodat. Față de acum o lună, combustibilii s-au scumpit cu aproximativ zece la sută. La un ”plin” făcut rezervorului, asta înseamnă 25 de lei în plus. Astfel, un litru de combustibil a ajuns să coste, în medie, 7,4 lei, un preț exorbitant, care crește de la o zi la alta.

Carburanții premium sunt și mai scumpi și au depășit pragul de opt lei. În ceea ce privește explicațiile pentru aceste scumpiri uriașe, ele țin de mai mulți factori. În primul rând, există un grad de dependență foarte mare de tot ceea ce se întâmplă acum în Ucraina.

Apoi, cererea de de piață de benzină și de motorină este foarte mare, ceea ce conduce la noi creșteri. În aceste condiții, prețul petrolului a ajuns la un record absolut, ajungând la 139 de dolari pe baril.

Datorită acestor creșteri care antrenează scumpiri în cascadă, aleșii au încercat să reducă prețurile de la pompă, în acest sens discutându-se, recent, de o reducere a accizei la jumătate. Totuși, s-a renunțat la această măsură care i-ar fi făcut pe șoferi să scoată mai puțini bani din buzunar.

Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) spune că prețurile la produsele petroliere sunt puternic afectate acum de situația din Ucraina și că majorarea prețurilor la petrol și, în consecință, la produsele derivate, generează o creștere în continuare a valorilor maximale de comercializare cu amănuntul la benzină și la motorină.

Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către ANRE în baza metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere și sunt publicate zilnic pe site-ul agenției, iar benzinăriile din țară trebuie să le afișeze de la miezul nopții.

”Contextul regional actual a exclus posibilitatea utilizării căilor tradiționale de transport a produselor petroliere din state precum Rusia, Belarus, Ucraina, fapt care determină reorientarea tuturor importurilor de carburanți către frontiera de vest.

CITEȘTE ȘI: Rafila, despre nunți și botezuri: Trecem la responsabilitatea nelegiferată / Izolarea persoanelor diagnosticate cu Covid rămâne necesară

Acest factor implică pentru unele companii petroliere care importau din regiunea dată atât schimbarea lanțurilor de aprovizionare, cât și identificarea noilor furnizori în schimbul celor existenți. Situația dată se poate răsfrânge pe termen scurt asupra capacității acestora de a asigura deplina funcționalitate a stațiilor de alimentare administrate. Este important de menționat, că acest fenomen nu poartă un caracter sistemic și nu afectează rețelele de benzinării care sunt tradițional asigurate cu carburanți din România”, precizează ANRE.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *