Prețul petrolului crește, pe fondul tulburărilor din Kazahstan

Prețul petrolului crește, pe fondul tulburărilor din Kazahstan

Petrolul se îndreaptă spre cea mai mare ceștere săptămânală de preț de la jumătatea lui decembrie, tulburările din Kazahstan, alimentat de îngrijorările legate de aprovizionare, pe fondul escaladării tulburărilor din Kazahstan și a întreruperilor din Libia, scrie Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu 57 de cenți, sau 0,7%, la 82,56 dolari pe baril în cursul dimineții, după un salt de 1,5% în sesiunea precedentă. Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 67 de cenți, sau 0,84%, la 80,13 dolari pe baril, peste avansul de 2,1% din sesiunea precedentă.

Brent și WTI sunt pe cale să înregistreze o creștere de peste 6% în prima săptămână a anului, prețurile fiind la cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii noiembrie, în condițiile în care îngrijorările legate de aprovizionare au depășit temerile că răspândirea rapidă a variantei coronavirusului Omicron ar putea afecta cererea.

„Saltul prețului petrolului reflectă în mare parte nervozitatea pieței pe măsură ce tulburările se intensifică în Kazahstan, iar situația politică din Libia continuă să se deterioreze și să afecteze producția de petrol”, a declarat analistul Rystad Energy, Louise Dickson, într-un comentariu trimis prin e-mail.

După zile de tulburări în Kazahstan, în timpul cărora guvernul a declarat stare de urgență, Rusia a trimis joi parașutiști pentru a înăbuși revolta.

Protestele au început în regiunile vestice ale Kazahstanului, bogate în petrol, după ce plafoanele de stat la prețurile la butan și propan au fost eliminate de Anul Nou.

Între timp, plusurile de aprovizionare din partea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, a Rusiei și a aliaților, cunoscute drept OPEC+, nu țin pasul cu creșterea cererii.

În decembrie, producția OPEC a crescut cu 70.000 de barili pe zi față de luna precedentă, față de creșterea de 253.000 de barili pe zi permisă în cadrul acordului de aprovizionare OPEC+, care a restabilit producția redusă în 2020, când cererea s-a prăbușit din cauza blocajelor COVID-19.

Producția din Libia a scăzut la 729.000 de barili pe zi, de la un maxim de 1,3 milioane de bpd anul trecut, în parte din cauza lucrărilor de întreținere a conductelor.

CITEŞTE ŞI: 8 noi centre de evaluare Covid în mai multe localități din Timiș

În timp ce varianta Omicron se instalează rapid, îngrijorările legate de cerere se atenuează pe fondul creșterii dovezilor că este mai puțin severă decât variantele anterioare și pe măsură ce guvernele folosesc restricții, în general mai puțin rigide, au declarat analiștii de la Fitch Solutions într-o notă.

(sursa: Mediafax)


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *