Preţul grâului timişean bate pasul pe loc. Cum va evolua

grau

După ce în cursul recoltării grâului şi în toată luna iulie preţul grâului a crescut constant, nu acelaşi lucru s-a întâmplat în perioada scursă din această lună. S-a putut observa o stagnare a preţurilor şi chiar o scădere a lor pentru o scurtă perioadă.

Este o fluctuaţie care, fără îndoială, nu e pe placul producătorilor, dar e foarte posibil, dat fiind comportamentul pieţei din anii trecuţi, ca la toamnă să iasă soarele şi pe strada lor. Aceasta este şi părerea lui Nicolae Oprea, secretarul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.

„Solicitările cumpărătorilor au fost destul de scăzute în ultima perioadă. Probabil şi din cauza vacanţei. În acelaşi timp, mulţi agricultori şi-au stocat grâul şi aşteaptă o revenire a preţurilor. E posibil ca nici pentru export să nu existe comenzi ferme. Pe pieţele vestice există mult grâu în această perioadă, deoarece ţări precum Germania, Franţa sau Anglia îl recoltează în august.

În alte state mari producătoare, cum ar fi Rusia sau Ucraina, s-au realizat, de asemenea, producţii considerabile. În orice caz, după ce grâul panificabil din Timiş ajunsese la un moment dat la preţul de 65-66 de bani pe kilogram, pentru o perioadă a scăzut la 60 – 62 de bani, după care a crescut din nou, dar foarte puţin.

Totuşi, grâul va avea un preţ bun în lunile următoare, în opinia mea. Probabil din septembrie, după revenirea în activitate a achizitorilor, piaţa o să se dezgheţe, iar preţul grâului se va aşeza acolo unde îi este locul, adică în jurul a 70 de bani kilogramul. Inclusiv din discuţiile pe care le-am purtat cu depozitarii şi alţi achizitori rezultă faptul că preţul va creşte.

Părerea mea este că producătorii ar trebui să-şi ţină grâul stocat încă o lună, poate chiar două, pentru a obţine un preţ bun”, este de părere Nicolae Oprea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns