Premieră națională, la Timișoara. Vaccinarea anti-COVID se poate face în cabinetele medicilor de familie

Primăria Timișoara, Ministerul Sănătățîi și Societatea Medicilor de Familie Timiș lansează, în premieră națională, un program-pilot prin care vaccinarea să se poată realiza și în cabinetele medicilor de familie.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat pe Facebook că la Timișoara se derulează un proiect pilot prin care 50 de medici de familie primesc câte 100 de doze de vaccine Johnson&Johnson pe care le pot administra pacienților pe care îi au în grijă.

„E clar că medicul de familie este cel mai apropiat de oameni și avem nevoie de sprijinul medicilor de familie să grăbim acest proces. În cursul zilei de sâmbătă am transmis un apel către medicii să se înscrie în acest program. Le mulțumesc celor 50 de medici care s-au înscris până în ziua de azi în proiectul nostru pilot.

Astăzi vom trimite aceste cereri de înscriere că să fie operate în platforma națională de vaccinare. Fiecare medic înscris va primi 100 de doze de vaccine și consumabilele aferente și 100 de teste rapide pentru cabinetul lui”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

El a mai anunțat  că medicii implicați în program primesc pentru fiecare pacient vaccinat suma de 70 de lei, din care 30 de lei de la Ministerul Sănătățîi și 40 de lei sponsorizare de la un lanț de magazine

„Momentan este doar un proiect pilot pentru că nu există un cadru de finanțare foarte clar. Pentru moment, am găsit o soluție hibridă cu sprijinul mediului de afaceri. Medicii de familie vor primi 30 de lei/pacient de la Ministerul Sănătățîi și 40 de lei/pacient obținuți printr-un contract de sponsorizare cu lanțul de magazine Profi”, a mai declarat Fritz, potrivit căruia medicii de familie implicați în proiect ar putea începe vaccinarea „în următoarele zile”.

„Medicii de familie se vor adresa pacienților de pe listele proprii. Ei își vor face programările. Vaccinurile vor fi aduse de la DSP cu o mașînă frigorifică. Noi sperăm că acest proiect se va dezvoltă. El vine să suplimenteze activitatea din centrele de vaccinare. Este necesară o implicare a medicilor de familie pentru a ajunge la o imunitate de grup pentru a împiedică răspândirea virusului”, a declarat și doctorul Mihai Iacob, potrivit adevărul.ro.

La rândul sau, Elisabeta Spătaru, a declarat că medicii de familie au rămas la aceeași subfinantare odată cu aprobarea bugetului. „Soluția era să găsim un alt sprijin și sprijinul a venit din partea locală. Primăria Timișoara a înțeles exact rolul medicului de familie în sistemul sanitar. Centrele de vaccinare, pe lângă că sunt foarte costisitoare, nu pot acoperi necesarul la nivel național. Se va ajunge la medicul de familie, dar fără finanțare va fi un eșec național. Cu 30 de lei care ne sunt oferiți prin Ordonanță 3 este insuficient să acopere muncă, efortul, implicarea medicului de familie”, a declarat medicul Elisabeta Spătaru.

sursa: ziare.com


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns