Pregătiri pentru un nou sezon gripal

vaccin 5

Ministerul Sănătății a anunțat că vaccinul gripal va fi disponibil din luna septembrie. În acest an, un milion de doze vor fi utilizate pentru imunizarea populației aflată la risc de îmbolnăvire în cadrul campaniei gratuite.

CITEȘTE ȘI: Poliția Română face angajări. Scoate la concurs peste 160 de posturi pentru încadrare directă. Unele sunt valabile pentru zona de vest a țării

Conform reprezentanților ministerului, livrarea se face de către furnizor la direcțiile de sănătate publică, începând cu 15 septembrie. ”Au fost solicitate 27.000 de doze de vaccin antigripal pentru județul Timiș. Campania gratuită se adresează categoriilor de persoane eligibile”, a declarat Dana Șpac, purtărtor de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Timiș.

CITEȘTE ȘI: Veste proastă pentru proprietarii de maşini: o nouă taxă auto

Campania de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

Aceasta se va derula în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi, iar beneficiarii vor fi persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoanele cu vârsta peste 65 de ani – una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii -, bolnavii cronici (cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, metabolice, nefrologice, hepatice sau neurologice, obezitate și sistem imunitar slăbit din cauza bolii sau a tratamentului), copiii și bătrânii instituționalizați, femeile gravide, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Regulile de igienă devin prioritare în această perioadă

Odată cu venirea toamnei, specialiștii recomandă populației să respecte cu strictețe regulile de igienă personală necesare pentru evitarea îmbolnăvirii. Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Vaccinarea în fiecare toamnă reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire, eficacitatea acesteia variind în funcție de tipurile de virusuri gripale circulante în fiecare sezon, fără a asigura protecție față de alte virusuri respiratorii. Specialiștii recomandă ca acest tip de imunizare la gripă să fie făcută la mijlocul toamnei.

În funcție de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă se întinde din luna octombrie până în mai. Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an noi virusuri gripale, susțin medicii.

Anumitor persoane, boala le poate fi fatală

În fiecare an, gripa afectează între cinci și 15 la sută din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele de risc vizate de campania națională gratuită derulată de Ministerul Sănătății.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în sezonul gripal precedent, pe plan național au fost înregistrate 1.750 cazuri de gripă, dintre care în 129 s-a înregistrat decesul pacientului.

În județul Timiș, au fost raportate 22 de cazuri de gripă confirmate prin analize de laborator, dintre care 13 de tip A, subtip H1, cinci de tip B și câte două din tipul A, subtip H3, respectiv tip A, nesubtipat. Din nefericire, la sfârșitul lunii februarie, în județul nostru a fost raportat și un deces cauzat de această afecțiune, la un bărbat în vârstă de 58 de ani, nevaccinat și care avea condiții medicale preexistente.

Analizele de laborator au incriminat în acest caz virusul gripal de tip A, subtip H1.

Potrivit specialiștilor, gripa se răspândește de la o persoană la alta prin picăturile împrăştiate prin tuse sau strănut, sau prin contactul cu obiecte contaminate. Gripa debutează brusc, cu febră ridicată (peste 38 de grade Celsius), dureri musculare și de articulații, cefalee, tuse uscată și stare generală alterată.

Complicațiile bolii pot include pneumonie, infecții ale urechii, ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor cronice preexistente (insuficiență cardiacă congestivă, astm sau diabet).

La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, anumite afecțiuni cardiace, care conduc, ulterior, la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *