Prefectul de Timiș: ”Responsabilitate, stimați timișeni!”. Avem opt focare de infecție cu coronavirus și zeci de noi îmbolnăviri

salon coronavirus

Județul Timiș a ajuns ieri la 1.115 cazuri înregistrate de la începutul epidemiei. Potrivit informării de ieri a Grupului de Comunicare Strategică, au fost înregistrate 40 de noi îmbolnăviri. În unitățile sanitare sunt internați aproximativ 170 de pacienți, dintre care circa zece sunt în stare gravă.

CITEȘTE ȘI: Stare de urgență în România? Iohannis a spus exact când va fi declanșată

Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș sunt mai multe focare active, iar zeci de anchete epidemiologice se află în desfășurare. Un focar de boală a fost identificat recent la Lugoj, la fabrica Honeywell, un altul la Centrul Oncohelp din Timișoara și altul la Maternitatea Odobescu. Rămân active focarele de la compania Smithfield, Spitalului Premiere Timișoara, Spitalul de Psihiatrie Gataia, firma Zoppas, comuna Gottlob, în timp ce orașul Făget se află în carantină, aici înregistrându-se noi îmbolnăviri, dar și primele decese cauzate de COVID-19.

„Responsabilitate, stimați timișeni! De aceasta este nevoie pentru a trece de această etapă în care crește alarmant numărul persoanelor infectate cu virusul COVID 19 în județul nostru. În ultima perioadă, am observat că scade vârsta celor internați și crește numărul timișenilor din mediul rural. Sunt semne clare că nu se respectă normele de protecție și de distanțare socială, nu se respectă recomandările medicilor, nu se iau în seamă sfaturile. Fac un nou apel către proprietarii de terase, către organizatorii de evenimente publice și private, către companii și instituții publice să fie responsabili, să nu pună în pericol sănătatea semenilor, să creeze condițiile necesare pentru distanțarea fizică”, a transmis prefectul de Timiș, Liliana Oneț.

Situația în țară

Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 48.235 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, 26.446 de pacienți au fost declarați vindecați și 3.870 de pacienți asimptomatici au fost externați la zece zile după depistare. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.182 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 643 de persoane au fost reconfirmate pozitiv, dintre care 13 în Timiș. Până ieri, 2.269 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

“În intervalul 28 iulie, ora 10 – 29 iulie, ora 10 au fost înregistrate 30 de decese (15 bărbați și 15 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Botoșani, Brașov, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Timiș, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și București. Dintre acestea, trei decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, cinci la categoria de vârstă 50-59 ani, nouă la categoria de vârstă 60- 69 ani, 11 la categoria de vârstă 70-79 ani și două la categoria de peste 80 de ani. Toate cele 30 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități”, a precizat Grupul de Comunicare Strategică. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 era, ieri, de 6.926. Dintre aceștia, la Terapie Intensivă erau internați 377 de pacienți.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 1.154.228 de teste. Dintre acestea 22.049 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.954 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.095 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 480 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 29 iulie. Pe teritoriul României, 2.713 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus erau, ieri, în izolare la domiciliu, iar 5.510 persoane se aflau în izolare instituționalizată.

De asemenea, 16.304 persoane se aflau în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se aflau 21 de persoane.

“În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 915 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.380 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor. Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 969 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 174.250 de lei. De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost constatată, ieri, o infracțiune pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal. Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Situația românilor din străinătate

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.479 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu noul coronavirus: 1.891 în Italia, 561 în Spania, 124 în Franța, 2.551 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, doi în Namibia, patru în SUA, 111 în Austria, trei în Belgia, șase în Japonia, doi în Indonezia, doi în Elveția, doi în Turcia, doi în Islanda, doi în Belarus, 16 în Grecia, doi în Cipru și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Suedia și Republica Congo. De la începutul epidemiei de COVID-19 și până ieri, 123 de cetățeni români aflați în străinătate (31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, nouă în Spania, 14 în Germania, doi în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia și unul în Republica Congo) au decedat. Dintre cetățenii români confirmați în străinătate cu noul coronavirus, 165 au fost declarați vindecați: 135 în Germania, 18 în Franța, șase în Japonia, doi în Indonezia, doi în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Prefectul de Timiș: ”Responsabilitate, stimați timișeni!”. Avem opt focare de infecție cu coronavirus și zeci de noi îmbolnăviri

  1. Din cele 8 focare 5 sunt spitale – ultimul, Odobescu, fara externi, numai cadre medicale; deci, pe acestea cine le responsabilizeaza – vad o neglijenta maxima din partea acestora, chiar propagatori de raspandire la externi, asta e f. Grav

  2. Situatia se agraveaza de la o zi la alta,apar focare in spitale,ceea ce este foarte grav,si ce ne povesteste doamna prefect,cum ca sa fim responsabili,pai mai intii sa o spuna celor din sanatate si pina ai responsabiliza pe cetateni trebuie sa responsabilizeze autoritatile,dar acest lucru f rapid,ca situatia escaladeaza cu fiecare zi care trece.

  3. Cronometrul bate de ceva vreme inca nu e prea tirziu pentru masuri ferme,inca,dar fiecare zi care trece nu face decit sa se agraveze situatia,pe cine vrea sa responsabilizeze doamna prefecta pe romani,vrea ca o Romanie needucata pentru care singura sursa de informare este facebook ul sa fie responsabila,niciodata,numai biciul mai poate face ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *