Practicienii de drept ar putea preda și în învățământul preuniversitar

justitie 3

Un proiect de lege depus în Senat le-ar putea permite celor care profesează în domeniul juridic (cu excepția magistraților) să poată preda și în învățământul preuniversitar. Potrivit legislației în vigoare, în prezent, avocații, notarii, consilierii juridici și executorii judecătorești au dreptul de a desfășura activități didactice doar în cadrul universităților.

CITEȘTE ȘI: Decizie definitivă la Deta

Propunerea legislativă modifică actele normative care reglementează activitatea acestora (Legea 51/1995, Legea 36/1995, Legea nr. 514/2003 și Legea nr. 188/2000), eliminând, astfel, interdicția de incompatibilitate în exercitarea profesiei. Principalul motiv expus care a stat la baza acestui proiect a fost acela că elevii au nevoie de educație juridică (o materie opțională care nu se predă în toate școlile – în Timișoara, de exemplu, potrivit datelor furnizate de inspectorul școlar general adjunct Francisc Halasz, doar la Colegiul Național ”Carmen Sylva”, Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” și Liceul Teoretic ”Jean Louis Calderon”), iar disciplina nu poate fi transmisă elevilor decât de profesori care au cunoștințe aprofundate de drept.

”Principiile de drept şi noţiunile juridice de bază ar trebui cunoscute de orice cetăţean al României, iar acest deziderat se poate atinge prin introducerea cursurilor de educaţie juridică în programa şcolară. Astfel, educaţia juridică ar trebui să devină materie în planul de învăţământ liceal sau chiar în ciclul gimnazial, astfel încât orice cetăţean să își cunoască drepturile şi obligaţiile (…) Unele licee au aprobat materii opţionale de educaţie juridică, iar în curând se preconizează că această materie esenţială va deveni obligatorie. În vederea susţinerii orelor de educaţie juridică vor trebui angajaţi specialişti şi practicieni ai dreptului care vor acoperi necesitatea ce se va ivi în sistemul de învăţământ. În plus, la ora actuală, profesorii din învăţământul preuniversitar nu au absolvit facultatea de drept şi, prin urmare, nu pot susţine astfel de cursuri la un nivel satisfăcător”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *