
Povestea Timişoarei, istorisită altfel
”Patrimoniul sub reflectoare” invită populația Timișoarei și vizitatorii într-o lume complexă, în care istoria și poveștile de altădată ale Timișoarei sunt reactualizate prin intermediul tehnologiilor digitale – pagină web și aplicație mobilă cu realitate augmentată.
Proiectul urmărește construirea de straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și locuitorilor lor.
Povestea orașului este spusă prin expoziții realizate de-a lungul proiectului pentru cinci cartiere emblematice pentru oraș, fiecare dintre ele având o tematică specifică, aleasă special pentru a reprezenta istoria oamenilor și a locului: ”Lumea Valeriei” – Iosefin (2019), ”O lume într-un cufăr ”– Elisabetin (2020), ”Lumi în destine” – Fabric (2021), ”O lume în oglindă” – Cetate (2022) și Lumi Paralele – Giroc (2023), un cartier-dormitor din perioada comunistă. Promovarea expozițiilor a fost realizată prin evenimente, spectacole, conferințe și demonstrații de știință și tehnologie.
Expoziția stradală Patrimoniul sub reflectoare Timișoara este organizată de Muzeul Național al Banatului și reunește 80 de repere în tot atâtea spaţii din Timișoara, din cele cinci cartiere.
Fiecare reper este marcat fizic printr-un totem stradal care evidențiază informații istorice și o secvență de amintire a unui locuitor sau vizitator, în limbile română și engleză, prezentând de asemenea modul de accesare al aplicațiilor mobile și site online.
CITEȘTE ȘI: Alertă într-o localitate din Caraș-Severin! Copil în vârstă de 1 an, găsit decedat. UPDATE: Mama bebelușului a fost reținută
Expoziția stradală poate fi urmărită în format fizic, dar informațiile sunt disponibile și în format digital. Toate aceste lumi sunt deschise pentru o cunoaștere intensivă a spațiilor fizice în care trăim. Aici și acum: fizic și digital.
”Spotlight Heritage Timișoara/Patrimoniul sub reflectoare” este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii.
Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway Grants.