POVESTEA timişeanului care a început agricultura cu caii și s-a retras cu un Audi sport (GALERIE FOTO)

uica Valer

Primul primar de după Revoluție pe care l-au avut locuitorii comunei Sânmihaiu Român, Valeriu Ioan Crețu, explică ce s-a întâmplat cu agricultura românească în ultimii 25 de ani:

”Când a fost CAP-ul, locuitorii au plecat la blocuri la oraș, unde munca nu era așa grea. Când s-a dat pământul s-au întors și acum le pare rău. În primii ani a meritat, că era plata bună. După, au lucrat în pierdere. Bieții oameni au muncit până s-au îmbolnăvit. Cerealele sunt ieftine, iar porcii nu au preț”.

Împroprietărirea

”În 1990, oamenii din sat m-au pus primar că eram agent agricol. Eu nu am candidat. Toți cereau de toate și nu aveau nimic, că bani nu erau. Am împărțit pământul. Am luat hârtiile din arhivă și am transformat lanțele în hectare. Lumea nu era mulțumită: ăia bogați ziceau că țin cu comuniștii – fiindcă am fost membru de partid și secretar cu probleme organizatorice -, ăi` săraci mă acuzau că dau la cei avuți. Ei, a venit Legea Lupu și eu nu mai aveam pământ. Nu aveam de unde să restitui tot terenul avut anterior pentru că le-am dat la săraci, că era grilă stabilită pentru anii lucrați la CAP sau în zootehnie. La Uivar și la Otelec mai era teren și de acolo am dat. Unii n-au vrut să-l ia. După ce s-a putut vinde, au strigat că vreau pământul. Eu, în doi ani, până în 1992, am pus în posesie 90 la sută din terenuri. Au rămas zece procente să le împartă cei care au venit după mine și de peste 20 de ani n-au făcut nimic, că oamenii tot nu au titluri de proprietate. A venit și Legea 247 și iar ne-a mai trebuit pământ”, își amintește uica Valer, cum îi spun localnicii.

Plugurile au ajuns la fier vechi

Valeriu Ioan Crețu s-a născut țăran. ”Am fost paur și de mic m-am ocupat cu munca la câmp. Eram elev la școală când mânam caii, iar tata ținea de coarne plugul de fier și șiruiam cucuruzul. Am avut șapte pluguri și le-am dat aproape pe toate, în urmă cu doi ani, la fier vechi. Am păstrat două și grapele”, spune uica Valer.

În 1992, eliberat de povara funcției de primar, omul a început să investească în agricultură.

”Doi ani am lucrat pământul cu caii. Aveam trei. Apoi am vântut caii și cerealele și am luat un tractor mic, la care puneam cocia transformată în remorcă. După alți doi ani, am vândut tractorul mic și producția și am luat unul mare, second-hand. Am avut tractor mare nou-nouț după încă trei ani cu programul în care 40 la sută din preț era suportat de stat. Apoi, la majoratul nepoatei, am vândut tractorul și agregatele și am cumpărat un Audi sport”, povestește uica Valer.

Fabrica de… ștreanguri

Din perioada în care s-a ocupat cu agricultura, timișeanul mai păstrează și dispozitivul de făcut căpestre, activitate în care deține ”monopolul” în sat.

”Pe asta am luat-o după ce n-am mai fost primar și mi-am cumpărat caii. Am cumpărat-o de la cineva din Sânmihaiu German, care m-a și învățat cum să fac ștreangurile și căpestrele. Am nevoie de două ajutoare, unul să țină de cârlig, iar altul să întoarcă în partea opusă în timp ce eu împletesc cu patru fire. Sunt singurul care mai fac căpestre, dar nu le cumpără nimeni. În sat mai sunt vreo zece cai”, spune uica Valer.

Debarasat de treburi, fostul primar de la Sânmihaiu Român recondiționează obiectele vechi cu care și-a câștigat pâinea de-a lungul vieții, recitând în grai bănățean poezii și monoloage cu care odată, în tinerețe, a fost celebru la căminele culturale din zonă. Pentru el, ”comegia” agriculturii s-a sfârșit, e momentul să-și vadă de sănătate…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “POVESTEA timişeanului care a început agricultura cu caii și s-a retras cu un Audi sport (GALERIE FOTO)

 1. Cap de taran, masina bengoasa la nepotica. Asta trebuie la mucosii de 18 ani sa faca pe nebunii pana intra intr-un pom! In alta tara unde oamenii investesc in viitor iau credit din banca pentru studii intr-o universitate de top, nu baga banii in table!

  1. 9″Cap de taran” asa cum il numesti tu a muncit o viata si si-a permis sa ii faca poftele nepoatei. Fiecare om e liber sa faca ce vrea! Esti cumva secretarul lui Dumnezeu ? Te roade invidia ca tu nu ai un asa bunic ? Du-te sa iti cumperi si tu unul.
   Am uitat sa iti spun, e unic asa ca poate intr-o alta viata ai sa ai si tu unul de genul.
   Multa bafta, grabeste-te sa mori si sa reînvii sa primesti si tu un … Audi

 2. Pentru toti imigrantii din banat acest om sta in față,voi?Cu un hectar din pamant din banat va cumparam o comuna de la voi cu tot cu voi in case.De ce nu plecati la saracia de unde ati venit cu trenul foamei.Cititi cu atentie,omul asta va improprietarit pe voi imigrantii in dauna celor cu adevarat banateni.

 3. Omul acesta a lucrat toata viata lui si lucreaza si acum la batranete
  E un exemplu de urmat,un om cu suflet bun si mare care si ar da camasa de pe el pt altii .Toata lumea care il cunoaste stie adevarul si nu rautatile care le scrieti voi despre el,de ce ati venit in Banat daca nu va place sa munciti !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *