Potrivit autorităţilor, masa rezonabilă orăşeanului nu costă nici trei lei!

Zahărul, energia electrică şi untul, în topul scumpirilor din ultimul an / Creșteri mari de prețuri și la gaze naturale, cărți, ulei și săpun de rufe

Nu trebuie să fii mare analist ca să observi că într-un oraş precum Timişoara nu prea poţi pune deoparte un bănuţ având un venit personal de numai 2.600 de lei. Totuşi, autorităţile au calculat că suma respectivă e rezonabilă pentru traiul decent nu al unui singur orăşean, ci al unei familii cu patru suflete! Valoarea de 2.600 de lei a coşului minim a fost stabilită de Comisia de Insolvență la Nivel Central, pe baza unui studiu făcut de specialişti de la Ministerul Muncii, Academia Română, Comisia Naţională de Prognoză, Institutul Naţional de Statistică şi Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, având la bază date furnizate de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii şi de Institutul Naţional de Statistică.

CITEŞTE ŞI: Acţiune-fulger a poliţiştilor de la Arme, în Timişoara, Chişoda, Jebel, Peciu Nou şi Conacul Iosif

În paranteză fie spus, Comisia de Insolvență la Nivel Central e o instituţie creată printr-o hotărâre de guvern, în virtutea Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, un act normativ atât de încâlcit, încât cu greu poate fi aplicat! Dar – nu-i aşa? – dacă tot avem o comisie bizară şi care nu prea are de lucru, hai s-o punem la treabă şi să ne livreze elucubraţii despre cum un cuplu cu doi prunci poate trăi cică „rezonabil” cu 2.600 de lei.

Despre cum păpăm ca furnicile, dar pe săturate!

Calculele au fost realizate pentru o familie cu doi copii care îşi declară falimentul personal. După ce le sunt eşalonate datoriile, cei patru pot trăi rezonabil într-o lună cu doar 2.600 de lei, dacă locuiesc la oraş, conform analizei oficiale. Din această sumă, ceva mai mult de o mie de lei s-ar duce pe mâncare, conform aceluiaşi studiu. Ei bine, reiese că ajung mai puţin de trei lei de căciulă pentru fiecare masă! Materialul de „specialitate” mai spune, printre altele, că pentru educaţie şi recreere familia română are nevoie de doar vreo 50 de lei pe lună!

CITEŞTE ŞI: Nuntă la penitenciar. Un interlop celebru s-a însurat cu psiholoaga închisorii

Ce ne facem cu cei care stau în chirie?

Cheltuielile pentru locuinţă s-ar cifra, în viziunea autorităţilor statului, la numai 405,4 lei lunar. Ei bine, iarăşi nu trebuie să fii un fin observator ca să ştii că numai facturile pentru utilităţi se cifrează la circa 500 de lei sau chiar mai mult pentru o familie obişnuită, care se mai poate gândi din când în când şi la câte-o reparaţie sau o îmbunătăţire prin locuinţă. Ce ne facem, însă, cu cei care nu sunt proprietari, ci chiriaşi? Păi în Timişoara chiria medie e în jur de 300 de euro la ora actuală, adică de trei ori şi jumătate mai mult decât cheltuiala „ştiinţifică” din studiul cu pricina! Despre astfel de speţe nu se vorbeşte, însă, nimic în studiul cu bucluc.

Valoarea e oficială, deşi cei care au furnizat datele sugerează că-i prostească!

Între timp, Cătălin Zamfir, directorul Institutului Naţional de Cercetare a Calităţii Vieţii, adică al unuia dintre organismele care a furnizat datele pe baza cărora celelalte instituţii au conlucrat la studiul respectiv, susţine că undeva s-a făcut o greşeală şi că o familie cu doi copii nu se poate descurca în România cu acești bani!

CITEŞTE ŞI: Topul pensiilor pe judeţe: unde sunt cele mai mari

El le-a cerut explicaţii subordonaţilor, dar asta nu mai poate încălzi pe nimeni, deoarece valoarea coşului minim a fost deja publicată în Monitorul Oficial! Această valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită – în cadrul procedurii insolvenței persoanelor fizice – pentru plata datoriilor, deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine și familia sa.

Cu alte cuvinte, falimentul personal, în cazul unei familii urbane cu patru suflete, se va lăsa cu adevărate exerciţii de supravieţuire cu numai 2.600 de lei pe lună, sumă care, în viziunea statului, e „rezonabilă”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *