Porumbeii din centrul Timişoarei sfidează ultrasunetele

nepomuk

Compoziţia statuară din Piața Libertății a fost comandată în anul 1753, la Viena, de către Congregaţia Sfântului Nepomuk şi a Sfintei Fecioare Maria. Monumentul, care îi reprezintă pe Sfânta Maria și pe Sfântul Ioan Nepomuk, protectorul catolicilor din Banat, a fost executat la Viena de către sculptorii F. Blimm şi E. Wasserburger.

Compoziţia structurală este executată din calcar de Leitha, provenit din zona Vienei, iar în alcătuirea nucleului central s-a folosit şi gresie. În perioada 1852-1853, statuia a fost mutată pe amplasamentul din faţa Porţii Transilvaniei, pe latura de vest a fortificaţiei bastionare, şi a revenit în Piaţa Libertăţii în 1969, când monumentul a fost desfăcut şi refăcut.

Restaurat în perioada 1999-2000 de sculptorul Ion Oprescu, monumentul a mai fost curățat și refăcut de același autor după lucrările de reamenajare din centrul istoric, fiind redat privirii publicului în toamna lui 2015, acum mai puțin de doi ani.

Pentru ca porumbeii să nu-l murdărească, pe statuie au fost amplasate dispozitive cu ultrasunete, care ar fi trebuit să țină zburătoarele departe. Acestea, însă, nu se lasă deloc impresionate de instalațiile moderne și se așază, fără nici o grijă, chiar în preajma lor. Murdăria de la păsări se poate observa, din nou, pe monument și îi va dăuna în timp.

La vremea instalării dispozitivelor cu ultrasunete, autoritățile susțineau că, dacă această măsură nu va fi suficientă, vor face în așa fel încât să mute porumbeii din Piața Libertății. Nu se știe dacă au încercat sau nu, dar oricum nu i-au convins.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Porumbeii din centrul Timişoarei sfidează ultrasunetele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *