Portofoliul de proiecte europene al Consiliului Judeţean Timiş e gol

Printre primele probleme analizate de conducerea Consiliului Județean Timiș după instalare s-au aflat cele legate de fondurile europene și de exercițiul bugetar al instituției.

„Stau mai rău decât am crezut în privința Programului Operațional Regional (POR), pe tema căruia am avut o discuție lungă cu domnul Sorin Maxim, directorul ADR Vest. Sunt 40 de milioane de euro neaccesate. Multe din axele POR au fost deschise, iar acolo unde CJT este eligibil nu a fost depus nici măcar un proiect. Sunt bani disponibili pentru reabilitarea clădirilor publice, a școlilor, pentru cultură, pentru reabilitarea muzeelor. Singura discuție deschisă este legată de infrastructură, dar există doar o propunere și nimic mai mult”, a declarat, miercuri, Sorin Grindeanu, președintele CJT.

Una din posibilele cauze pentru care nu au fost întocmite proiecte pentru accesarea fondurilor europene este că acestea au fost lăsate exclusiv în seama ADETIM, fără să existe o direcție de dezvoltare în cadrul CJT, care să se ocupe de întocmire și de implementare.

grindeanu„M-am uitat pe organigramele consiliilor județene din județele în care există poli de creștere, așa cum este și Timișul. Peste tot există direcții de dezvoltare care au în subordine proiectele europene și managementul acestora”, a mai spus Grindeanu.

Cât de curând, personalul ADETIM urmează să fie înglobat în cadrul viitoarei direcții de dezvoltare a CJT. Agenția de Dezvoltare a Județului Timiș, înființată în 1995, este o structură externă consiliului județean, organizată ca serviciu public al acestuia (din 2008) și condusă de un consiliu format din reprezentanți ai CJT și ai ADETIM, ca membri cu drepturi egale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.