Porţile pieţei americane sunt deschise pentru timişeni

business 1

O misiune economică recent desfăşurată în Statele Unite ale Americii a suscitat interesul a 18 companii timişene. Acţiunea, organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș, s-a desfăşurat la New York și Miami, unde oamenii de afaceri bănăţeni au avut ocazia să-şi crească vizibilitatea firmelor pe care le conduc, să-şi promoveze produsele și serviciile pe piața americană, precum şi să identifice noi oportunități și, nu în ultimul rând, să stabilească parteneriate viabile.

Delegația a fost condusă de Stana Soianov, director al Departamentului de relații economice cu mediul de afaceri din cadrul CCIA Timiș. Obiectivul principal al misiunii economice a fost creșterea vizibilității firmelor timișene, promovarea produselor și serviciilor acestora pe piața americană, identificarea de noi oportunități de afaceri și stabilirea unor parteneriate viabile.

Programul a inclus două vizite de lucru, menite să aducă mai aproape mediul antreprenorial românesc de cel american. Astfel, la Consulatul general al României de la New York, delegația a fost primită de consulul Cătălin Radu Dancu și de Chivel Porumb, consilier pe probleme economice, iar discuțiile s-au referit la situația schimburilor comerciale și a cooperării economice bilaterale.

Cealaltă întâlnire a avut loc la Consiliul de afaceri româno-american (RABC), o organizaţie neguvernamentală cu sediul central pe Broadway, la New York, şi compusă din oameni de afaceri români care activează în toate industriile importante din SUA și a căror cifră de afaceri totală este de circa jumătate de miliard de dolari.

Delegația de afaceri timișeană a fost primită de Președintele RABC, Ștefan Minovici, om de afaceri şi lider al comunității românești din SUA, care s-a remarcat ca un susținător activ al intereselor României la Washington, lucrând activ cu membri importanți ai Congresului și ai Senatului american.

El a prezentat firmelor timișene Fondul de investiţii dedicat Europei Centrale şi de Est creat de RABC și care a atras deja 1,5 miliarde de dolari, precum și principalele domenii în care acesta activează în România: sănătate, infrastructură, transporturi, colectarea deşeurilor, turism şi servicii.

„Sunt foarte multe domenii pe care am putea să le abordăm în România, dar în primul rând ne vom concentra pe sănătate, unde oportunităţile sunt aproape fără limită. Populaţia, în special din zonele rurale ale ţării, îmbătrâneşte mai mult ca niciodată. Speranţa de viaţă a crescut şi asta înseamnă că oamenii au din ce în ce mai multă nevoie de doctori, de clinici, de tratamente şi de spitale”, a afirmat Minovici.

Oamenii de business din Timiş au primit, de altfel, informații precise despre cum pot obţine accesul pe piața americană, explicându-li-se specificul derulării afacerilor cu SUA, dar şi cum pot atrage investiții din America. Două dintre firmele participante și-au exprimat pe loc intenția de a colabora cu membri RABC în vederea realizării de investiții pe piața americană.

În calitate de inițiator și producător al Festivalului „Romania Day on Broadway”, președintele RABC a lansat Camerei de Comerț și delegației timișene invitația de a lua parte la ediția de anul viitor a evenimentului.

Ziua României de pe Broadway este o manifestare dedicată valorilor şi tradiţiilor culturale româneşti, care se organizează deja de două decenii, în cursul lunii mai, în faimosul cartier central al New York-ului, unde reunește, pe lângă artiști, dansatori şi meșteșugari din diverse zone ale țării noastre, oameni de afaceri români și americani din toate Statele Unite, cât și turiști din întreaga lume.

România este, de altfel, singura țară care își serbează ziua pe Broadway! Este notabil, de asemenea, că în 2010, guvernatorul statului a proclamat luna mai „Luna tradițiilor și istoriei românești” la nivel local și data de 1 mai „Ziua Românilor la New York”.

La rândul său, Ștefan Minovici a acceptat propunerea CCIA Timiș de a semna un acord de colaborare inter-instituțional, lucru care se va întâmpla în cursul lunii ianuarie, cu ocazia venirii sale la Timișoara, unde ar dori să întâlnească firme bănăţene interesate să facă afaceri cu parteneri americani, eventual și să participe cu standuri proprii la cea de-a 21-a ediție a Zilei României pe Broadway.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns