Porci morți de pestă, abandonați la marginea drumului. Unde sunt cele mai noi focare, în Timiș

. Tone de carne de porc cu pestă porcină, de vânzare în târguri

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost anunțată de faptul că au fost găsite două cadavre de porci domestici, în vârstă de aproximativ 8-9 luni, aruncate pe marginea drumului care leagă Ghiroda de Moșnița Veche, în extravilanul aparținând comunei Ghiroda. Cele două cadavre nu erau identificate cu crotalii, deci nu se stie proprietarul porcilor.

CITEȘTE ȘI: CFR: Trenurile internaționale repornesc începând de miercuri. Ce curse vor pleca de la Timișoara

A fost făcută o prima analiză la DSVSA Timiș, în urma căreia a reieșit că cele două animale erau infectate cu pesta porcină africană. Probele au fost trimise la București, la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală pentru a o nouă analiză, în urma căreia s-a confirmat diagnosticul de pestă porcină africană.


Intre timp au mai apărut trei suspiciuni de pestă porcină africană în localităţile Icloda și Recaș, la porci din gospodăriile populației. Este vorba despre o gospodărie la Icloda, iar la Recaș sunt două exploatații în aceeași locație. Este vorba despre 77 de porci la Icloda cu suspiciune de pestă porcină, 70 de porci într-o exploatație la Recaș, și 40 în cealaltă exploatație. Inspectorii DSVSA s-au deplasat ieri la fața locului și s-au luat toate măsurile necesare în astfel de cazuri, stabilindu-se inclusiv zonele de protecție. Au fost trimise analizele la București, fiind confirmată pesta porcină africană.


Totodată, a fost convocat, la Instituția Prefectului, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, condus de prefectul Liliana Oneț. în cadrul căruia s-au stabilit zonele de protecție, de 0 – 3 kilometri, și zonele de supraveghere 3-10 kilometri în jurul focarelor de pestă porcină africană de la Ghiroda, Recaș și Icloda, comuna Sacoșu Turcesc. A fost adoptată Hotărârea privind uciderea porcilor.


A fost adus și un incinerator pentru uciderea animalelor la Recaș și s-a trecut la uciderea porcilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns