Poluarea aerului în Timiș a alertat autoritățile județene

taxa poluare

Prefectul județului Timiș, Liliana Oneț, a condus, ieri, în sistem videoconferință, reuniunea Grupului județean privind coordonarea aplicării planurilor de menținere a calității aerului și a planurilor de calitate a aerului, întocmite pentru mai multe unități administrativ-teritoriale învecinate.

CITEȘTE ȘI: Județul Timiș, ferit pentru a treia zi la rând de noi îmbolnăviri cu COVID-19. Care este situația la nivel național

În cadrul reuniunii de lucru au fost abordate următoarele subiecte: stadiul actual al elaborării Planului de menținere a calității aerului pentru județul Timiș și stadiul actual al elaborării Planului de Calitate a Aerului în Municipiul Timișoara Reprezentantul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș a prezentat situația depășirilor pentru indicatorul PM10 și a problemelor apărute în special, pentru că România nu a reuşit să respecte limitele maxime admise de dioxid de azot (NO2) în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, şi nu a luat măsurile adecvate pentru a păstra cât mai scurte posibile perioadele în care s-au înregistrat depăşiri, așa cum precizează Executivul comunitar.

În ceea ce privește depășirile, reprezentantul APM Timiș a afirmat că, în comparație cu 2019, în anul acesta s-au înregistrat mult mai puține depășiri, acestea fiind cauzate, în special, de lipsa precipitațiilor. În cazul indicatorului particule in suspensie PM10, în luna aprilie a anului 2020, comparativ cu luna aprilie a lui 2019, procentul de reducere a mediei lunare este cuprins între 6 și 26 la sută. Pentru indicatorul dioxid de azot (NO2), în anul 2020 s-a înregistrat o scădere a nivelului poluanților atmosferici, față de aceeași perioada a anului 2019, în cazul dioxidului de azot (NO2), mediile lunare înregistrate s-au redus cu un procent cuprins între: 10 și 38 la sută în luna martie, 17 și 54 la sută în luna aprilie, 22 și 69 la sută în luna mai.

La următoarele puncte de pe ordinea de zi, reprezentantul Consiliului Județean Timiș a prezentat stadiul elaborării „Planului de menținere a calității aerului pentru județul Timiș”, care se află în stadiul de refacere cu completările trimise de APM. Totodată, reprezentantul Primăriei Municipiului Timișoara a prezentat situația elaborării „Studiului privind calitatea aerului în Municipiul Timișoara”, aflat în stadiu de avizare. În acest plan sunt cuprinde măsurile pentru reducerea indicatorului PM10, care implicit vor duce și la scăderea concentrației de dioxid de azot în municipiul Timișoara. În continuare, au fost puse în discuție unele probleme legate de deșeurile abandonate pe domeniul public, curățenia /salubrizarea în municipiul Timișoara precum și alte activități întreprinse în contextul pandemiei de coronavirus. În ceea ce privește deșeurile, Garda de Mediu și Poliția Locală Timișoara au prezentat rezultatele acțiunilor de control și sancțiunile aplicate pentru nerespectarea legislației privind regimul deșeurilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *