Polițele RCA ar putea fi plătite lunar

Un milion de şoferi români, obligaţi să îşi reînnoiască RCA-ul de urgenţă

După ce, în urmă cu câteva zile, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România n-au găsit un limbaj comun privind tarifele polițelor de răspundere civilă auto (solicitările UNTRR care vizau, printre altele, un tarif maxim de 300 de lei pe 12 luni pentru autoturisme au fost refuzate de ASF), o lege nou-nouță având ca obiect RCA va ajunge mâine în comisia de buget finanţe de la Senat.

Ultima formă prezentată de Autoritatea de Supraveghere Financiară asigurătorilor şi brokerilor din asigurări arată că poliţa de asigurare auto obligatorie va putea fi plătită în tranşe, dar nu mai mici de 30 de zile, în baza unui contract anual cu prelungire automată. Acesta ar putea fi reziliat la cererea asiguratului, pe baza unei cereri depuse cu cel puţin 30 de zile înainte de expirare.

Așadar, în baza contractului, vor fi stabilite și se vor putea plăti primele de asigurare RCA în mod lunar, nu aferent unei perioade de șase sau 12 luni, cum stau lucrurile la ora actuală. Desigur, alegerea îi revine clientului. Se apreciază că noile reglementări ar avea un rol benefic asupra pieței asigurărilor obligatorii, limitând exodul asiguraților spre o societate sau alta, de cele mai multe ori din raţiuni care au în vedere exclusiv preţul.

În plus, în proiectul legii mai este cuprinsă şi prevederea ca asigurătorul să poată furniza, la cererea asiguratului, date statistice şi calcule actuariale pe baza cărora s-a stabilit tariful primelor RCA. De asemenea, proiectul de lege reglementează şi decontarea directă, sistem care permite păgubiților să opteze între asigurătorul persoanei vinovate și asigurătorul propriu, pentru a-și recupera prejudiciul suferit în urma unui accident auto.

Solicitarea de daune la propriul asigurător se va putea face însă doar în anumite condiţii şi va fi limitată la avariile autovehiculului, fiind excluse așadar vătămări corporale sau daune de altă natură.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *