Ploile au stricat socotelile pe marile șantiere din Timișoara

După ce au îndurat câțiva ani de haos rutier și ore lungi pierdute cu privirea pe bara din spate a autoturismelor partenerilor de trafic, pe șoferii din Timișoara i-a părăsit de-a binelea răbdarea și ar dori să aibă parte și de „binele” promis din biroul de pe bulevardul C.D. Loga nr. 1.

Conducerea municipalității, mereu optimistă, susținea că în această toamnă timișorenii vor avea parte de trei mari finalizări, incluzând pasajele Popa Șapcă și Jiul, precum și Calea Martirilor. Iată, însă, că aceste super-previziuni încep să se modereze, întrucât – ce mirare! – au intervenit ploile, iar acestea perturbă de fiecare dată operațiunile de pe șantiere.

Edilul-șef al Tmișoarei a făcut, din nou, un rezumat al stadiului în care se află cele mai mari șantiere deschise în oraș, iar primul abordat a fost Pasajul Popa Șapcă. „Din păcate, ploile au perturbat activitatea, pentru că mai este de realizat terasamentul, de turnat primul strat de beton, de montat rețeaua de armături, din nou beton, rețeaua de degivrare, încă un strat de beton și tot așa. Toate aceste operațiuni nu pot fi făcute în condiții de ploaie, mă refer mai ales la primele.

Trebuie pregătit terasamentul, făcută compresarea, iar asta nu se poate efectua în condiții de umiditate. De luni seara, însă, se lucrează. La Popa Șapcă s-a reușit chiar să se toarne betonul sub pasaj, pentru că se pregătise suportul. S-a terminat intervenția la apă și, din fericire, perturbarea pentru oraș a fost una mică. S-a lucrat chiar la magistrala rețelelor de alimentare cu apă și de termoficare, la adâncime mare, cu țevi foarte groase.

Cu prima s-a terminat, ne era groază să nu lăsăm o jumătate din oraș fără apă pentru 24 de ore. A fost greu, dar până la urmă, intervenția a trecut aproape neobservată. Acum se lucrează la rețeaua de termoficare, iar după aceea chiar ne vom afla în linie dreaptă.

Se va termina rapid cu partea de pregătire și cu asfaltarea în zona Demetriade – Antenei, acolo fiind deja montată o parte din gard, pe partea dinspre mall, iar pe cealaltă parte a fost turnată o parte din beton”, a relatat Nicolae Robu.

Termenul contractual pentru finalizarea Pasajului Popa Șapcă a fost stabilit în aprilie 2018, dar „facem tot posibilul să fie finalizat până la venirea iernii”, susține primarul. Lucrarea, plătită din bani de la bugetul local, costă 24 de milioane de lei plus TVA.

 

Pasajul Jiul, cel mai înaintat

„La Pasajul Jiul, se lucrează la zona pietonală și se pregătește – deși nu prea s-a putut, pentru că era moale solul – realizarea bretelei dinspre benzinăria de pe Republicii, precum și compactarea în porțiunea de sub pasaj”, a afirmat primarul Nicolae Robu despre stadiul în care se află acest șantier, care scoate de la bugetul Timișoarei 17,6 milioane de lei plus TVA.

Termenul contractual este fixat în primăvara anului viitor, dar lucrarea a mers bine și promisiunea lui Robu a fost că totul se va încheia cu o jumătate de an mai devreme, adică la 1 octombrie. După recentele intemperii, însă, nu se știe exact dacă optimismul va ține loc de vreme bună.

 

Mai o țeavă, mai un stâlp…

Calea Martirilor nu constituie cel mai bun exemplu de desfășurare a lucrărilor de lărgire la patru benzi a unei străzi. Constructorul care a câștigat licitația a „descoperit” ulterior că pe această arteră se află stâlpi și că sub viitorul carosabil există o țeavă de gaz, mutarea acestora provocând întârzieri, într-un clasic stil autohton.

Conform primarului Timișoarei, pe Calea Martirilor a început marți turnarea betonului. Compresarea s-a terminat, iar dacă o vor permite condițiile meteorologice, se va turna în continuare betonul. Odinul de începere a lucrărilor s-a dat în martie 2016, iar termenul de finalizare a fost stabilit la 24 de luni.

„Va fi gata sigur până la iarnă”, crede Robu despre lucrarea care costă bugetul local opt milioane de lei plus TVA. „Acestea sunt cele trei mari șantiere pe care le avem încă în lucru și pe care în această toamnă vrem să le bifăm, că tot spuneam eu că va fi anotimpul marilor finalizări”, a adăugat edilul-șef. O fi toamnă, o fi primăvară, vom vedea, pentru că se pare că totul depinde de… condițiile meteorologice.

1 Comments
Alide 30/09/2017
...că, ,,bine, le zici", D. Damian ! Cel puțin, pe Martirilor, nu s-a lucrat, toată vara ! Treceam, zilnic, pe acolo și, n-am văzut țipenie de om ! Când mai ,,munceau", erau 2-3 amărâți, care fixau borduri !!! ,,Lucrarea" arată, vai-de-capul ei ! Mi-e imposibil să cred, bătaia de joc, de acolo !!! N-am cuvinte ...